Arhiva vesti

Sedma sednica Odbora za evropske integracije

Članovi Odbora, su na sednici održanoj 19. oktobra 2016, razmotrili Izveštaj o pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji tokom predsedavanja Kraljevine Holandije od januara do juna 2016. godine, koji je podnela Vlada, i Izveštaj o pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji za period jul/septembar 2016. godine.

Članovima Odbora Izveštaj je predstavila prof. dr Tanja Mišević, šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, u kojem je predstavljen proces analitičkog pregleda usklađenosti zakonodavstva, izveštaji sa skrininga i priprema za otvaranje poglavlja, preseci stanja u otvorenim poglavljima, u poglavljima na koji je upućen poziv da predaju pregovaračke pozicije, u poglavljima u kojima su utvrđena merila za otvaranje, u poglavljima čiji se izveštaji nalaze u procesu usvajanja, u poglavljima za koje su dostavljeni delovi izveštaja i ostalim poglavljima, i načela javnosti i uključivanja.

Miščević je navela da je do sada usvojeno dvadeset sedam Izveštaja sa skrininga, od kojih je osamnaest usvojeno sa preporukom da se pregovori u poglavljima otvore bez merila, a za preostalih devet poglavlja izveštaji su usvojeni sa predlogom da se poglavlja otvore nakon ispunjavanja merila.

Miščević je u daljem obrazlaganju istakla da se do kraja godine očekuje otvaranje još tri poglavlja, 5, 25 i 26, koja se tiču javnih nabavki, nauke i istraživanja i obrazovanja i kulture, i objasnila presek stanja u poglavljima za koja je Republika Srbija pozvana da preda pregovaračku poziciju.

Pregovaračke pozicije koje se trenutno nalaze u fazi neformalnih konsultacija sa Evropskom komisijom su poglavlje 7 koje se odnosi na intelektualnu svojinu, 20 koje se odnosi na preduzetništvo i industrijsku politiku, 29 pitanja carinske unije, 30 koje se tiče ekonomskih odnosa sa inostranstvom i 33 finansijske i budžetske odredbe.

Nakon obrazlaganja izveštaja i diskusije, članovi Odbora su glasanjem prihvatili Izveštaj o pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji tokom predsedavanja Kraljevine Holandije od januara do juna 2016. godine, koji je podnela Vlada, i Izveštaj o pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji za period jul/septembar 2016. godine.

U nastavku sednice, određeni su članovi Odbora za učešće na Interparlamentarnoj konferenciji: „Nediskriminacija osoba sa invaliditetom u zemljama proširenja EU“, koja će biti održana 28-29. novembra 2016. godine, u Evropskom parlamentu u Briselu.

Izvor: Otvoreni parlament