Arhiva vesti

Usvojen drugi revidirani Nacionalni program za usvajanje pravnih tekovina Evropske unije (NPAA)

Vlada Srbije, na sednici održanoj juče, usvojila je drugi revidirani Nacionalni program za usvajanje pravnih tekovina Evropske unije (NPAA) i zadužila Kancelariju za evropske integracije da tromesečno izveštava Vladu o njegovom sprovođenju. Ovaj dokument predstavlja detaljan plan usaglašavanja zakonodavnog i institucionalnog okvira sa pravnim tekovinama EU i pregled mera i aktivnosti za dostizanje potpune usklađenosti sa svim pravima i obavezama koje iz tih tekovina proističu.

Druga po redu revizija NPAA je organizovana nakon završenog procesa skrininga, detaljnog upoznavanja sa najvažnijim delovima pravnih tekovina EU i sagledavanja trenutnog stanja i mogućih izazova u pogledu dostizanja potpune usklađenosti domaćeg zakonodavstva sa propisima EU. Polazeći od utvrđenog cilja Republike Srbije da bude u potpunosti spremna da preuzme obaveze iz članstva u EU do kraja 2018. godine (uzimajući u obzir okvirni cilj u pogledu momenta stupanja u članstvo - 2021. godina), predviđeno je da primena revidiranog NPAA obuhvati period do 31. decembra 2018. godine.

NPAA čini i osnovu za pripremu pregovaračkih pozicija u poglavljima za koje nisu već predate EU jer je jedan od ciljeva ovog dolumenta da odražava i sve zahteve i rezultate procesa pregovora, odnosno da omogući praćenje obaveza preuzetih u poglavljima tokom pregovora. U skladu sa iskustvom drugih država kandidata za članstvo u EU, NPAA predstavlja i jedan od pokazatelja napretka ka zatvaranju poglavlja.

NPAA će, u skladu sa potrebama, i u narednom periodu biti revidiran, uzimajući u obzir ostvarene korake tokom pregovora o pristupanju, kao i razvoj pravnih tekovina u Evropskoj uniji, koje je država kandidat u obavezi da prihvati u obliku u kojem su u trenutku pristupanja.

NPAA definiše razvojne i strateške ciljeve, odgovarajuće politike, reforme i mere potrebne za realizaciju ovih ciljeva, utvrđuje detaljni plan usklađivanja zakonodavstva i definiše ljudske i budžetske resurse, kao i ostale fondove potrebne za sprovođenje planiranih zadataka. NPAA utvrđuje ne samo obaveze koje se odnose naprenošenjeprava EU u domaći pravni poredak, već i zadatke koji se moraju sprovoditi kako bi se ispunili politički i ekonomski kriterijumi pristupanja EU (kriterijumi iz Kopenhagena 1993. i Madrida 1995.). NPAA utvrđujerazvojne i strateške ciljeve, sa jedne strane, i politike, reforme i mere potrebne za realizaciju tih ciljeva, sa druge strane. Takođe, utvrđuje i detaljan plan, vremenski okvir i prioritete usvajanja propisa i određuje organe odgovorne za njihovu pripremu.

Drugi revidirani Nacionalni program za usvajanje pravnih tekovina Evropske unije (NPAA) možete da preuzmete ovde.