Arhiva vesti

Savet za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Srbije

ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

  1. Danas je održan treći sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje. Sastanku je predsedavala Jadranka JOKSIMOVIĆ, ministar bez portfelja zadužena za evropske integracije Srbije. Miroslav LAJČAK, ministar spoljnih i evropskih poslova Slovačke je predvodio delegaciju Evropske unije (u ime visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini). Johanes HAN, komesar za pregovore o proširenju i evropsku politiku susedstva, predstavljao je Evropsku komisiju.
  2. Savet SP je bio prilika da se razmotri napredak Srbije u pripremama za pristupanje i prioriteti daljeg rada u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
  3. Savet je pozdravio krupne korake koje je Srbija napravila u periodu nakon prethodnog sastanka, uključujući usvajanje akcionih planova za poglavlja 23 i 24 i napredak u dijalogu između Beograda i Prištine pod okriljem EU, kao i posvećenost regionalnoj saradnji što je omogućilo otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja. U tom kontekstu, Savet SP je pozdravio otvaranje poglavlja 32 (finansijska kontrola) i 35 (druga pitanja: Stavka 1 – normalizacija odnosa između Srbije i Kosova*) 14. decembra 2015, poglavlja 23 (pravosuđe i osnovna prava) i 24 (pravda, sloboda i bezbednost) 18. jula 2016, te otvaranje poglavlja 5 (javne nabavke) i otvaranje te privremeno zatvaranje poglavlja 25 (nauka i istraživanje) 13. decembra 2016.
  4. Savet SP je pozvao Srbiju da iskoristi aktuelni zamah da intenzivira reforme i usredsredi se na delotvorno sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava, osnovnih prava, demokratskih institucija, državne uprave kao i razvoja funkcionalne tržišne ekonomije i unapređenja poslovnog okruženja. Savet SP je istakao značaj blagovremenog ispunjavanja obaveza preuzetih akcionim planovima za poglavlja 23 i 24.
  5. Savet SP je uzeo u obzir izbore od 24. aprila i izrazio zadovoljstvo zbog predstojećeg rada sa Srbijom na ostarivanju njenog strateškog cilja, odnosno članstva u EU. Savet SP je takođe uzeo u obzir procenu Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a prema kojoj su birači imali niz različitih opcija na izborima i prema kojoj su izbori sprovedeni uz puno poštovanje osnovnih sloboda. Savet SP je izrazio očekivanje da će Srbija usvojiti sve preporuke Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a.
  6. Kada je u pitanju dijalog pod okriljem EU, Savet SP je pozdravio nedavno postignute dogovore o sprovođenju sporazuma o slobodi kretanja i telekomunikacijama. Savet SP beleži da je napredak postignut u dijalogu, konkretno u pogledu sprovođenja sporazuma iz avgusta 2015, bio spor u prvoj polovini 2016. Savet poziva Srbiju da brzo sprovede u dobroj veri svoj deo svih prethodnih sporazuma, pre svega u oblasti energetike, i da se uključi u konstruktivni razgovor sa Kosovom o formulisanju i sprovođenju budućih sporazuma.
  7. Savet SP podvlači da, u skladu sa pregovaračkim okvirom, Srbija mora postepeno da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU pre pristupanja. Savet SP je pozdravio doprinos Srbije Zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici i prve korake preduzete u procesu obnove strateških dokumenata u području bezbednosti i odbrane.
  8. Savet SP je pohvalio Srbije zbog njenih napora i konstruktivne saradnje na rešavanju migracijske krize. Takođe je podsetio na važnost saradnje na suzbijanju terorizma.
  9. Savet SP podseća da su regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi ključni elementi procesa proširenja i procesa stabilizacije i pridruživanja. Savet je sa zadovoljstvom primetio u sve većoj meri i na konstruktivan način uključuje u regionalnu saradnju i podstakao Srbiju da nastavi sa jačanjem dobrosusedskih odnosa. Savet SP je istakao da otvorena pitanja i probleme treba rešavati u skladu sa međunarodnim pravom i ustanovljenim principima.
  10. Savet SP s nestrpljenjem očekuje naredne korake u pristupnom procesu i podseća da su napredak Srbije u oblasti vladavine prava, odnosno poglavlja 23 i 24, te normalizacije odnosa sa Kosovom u okviru poglavlja 35 od presudnog značaja za opšti tempo pregovaračkog procesa, u skladu sa pregovaračkim okvirom.
  11. Članovi Saveta su razmenili mišljenja i o najnovijim dešavanjima na Zapadnom Balkanu.

* Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244/99 Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Izvor: Delegacija EU u Republici Srbiji