Saglasnost članica EU za otvaranje poglavlja 26

20. Jan 2017.
Saglasnost članica EU za otvaranje poglavlja 26

Komitet stalnih predstavnika zemalja članica Evropske unije (COREPER) 19. januara je u Briselu konačno odlučio da se u pregovorima o članstvu EU i Srbija otvori poglavlje 26 o kulturi i obrazovanju. Konačnu saglasnost za to dale su i Hrvatska i Bugarska, rečeno je agenciji Beta u Savetu ministara EU. Srbija bi poglavlje 26 mogla da otvori u februaru ili martu, a postoji mogućnost i da otvori još dva poglavlja.


Nagovešteno je da bi uz poglavle 26 mogla biti otvorena i poglavlje 20 o preduzetništvu i industrijskoj politici i 27 o životnoj sredini i klimatskim promenama.

Prema rečima zvaničnika u Briselu, do otvaranja poglavlja bi moglo doći krajem februara ili u martu.

Hrvatska je u decembru prošle godine blokirala poglavlje 26 zbog primedbi oko udžbenika na hrvatskom jeziku, navodeći da je Srbija počela da prevodi na hrvatski postojeće udžbenike za osnovne škole, ali da nije počela da radi na posebnim udžbenicima namenjenim pripadnicima hrvatske zajednice.

To je izazvalo nezadovoljstvo Beograda koje je insistirao na tome da je to bilateralno pitanje koje ne treba rešavati u pregovorima sa EU. Sličan stav je imala i većina članica EU.

Zagreb je ubrzo potom odlučio da odblokira otvaranje tog poglavlja pošto su srpske vlasti potpisale anekse Memoranduma za pripremu i štampu nedostajućih udžbenika za narednu školsku godinu za nacionalne manjine, uključujući hrvatsku manjinu.

Srbija se priprema i za otvaranje još 14 poglavlja za koje je ocenjeno da može da ih otvori bez dodatnih uslova, pa je pozvana da podnese pregovaračke pozicije.

Izvor: EurActive.rs