Arhiva vesti

Članovi Radne grupe Saveta EU za proširenje u poseti Srbiji

Ministarstvo spoljnih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će, na predlog Malte, koja predsedava Savetu EU, od 28. februara do 3. marta, u poseti Srbiji boraviti članovi Radne grupe Saveta EU za proširenje (COELA), kao i predstavnici Saveta EU i Evropske komisije.
Radnu grupu Saveta Evropske unije za proširenje čine predstavnici svih država članica Unije, koji neposredno prate i usmeravaju tok pristupnog procesa Srbije.

Cilj posete jeste da članovi COELA na sastancima sa najvišim zvaničnicima Srbije budu direktno informisani o procesu reformi koje naša zemlja sprovodi radi ubrzanja evropskih integracija, kao i da se razmotre aktuelne teme u pregovorima o članstvu Srbije u EU.

Imajući u vidu da je cilj Srbije da se tokom predsedavanja Malte otvore nova pregovaračka poglavlja, ovu posetu treba posmatrati kao veoma bitnu za naš pristupni proces, kroz nastavak konstruktivnog dijaloga sa telom koje se na redovnoj bazi, dva puta nedeljno, sastaje i razmatra proces pregovora o članstvu Srbije u EU.

Sveobuhvatni program posete sačinjen je u saradnji predsedavajućeg Savetu EU (Malta), Delegacije EU u Srbiji i Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Članovi COELA, tokom boravka u Srbiji, imaće priliku da razmene mišljenja sa najvišim predstavnicima izvršne vlasti – predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i potpredsednikom Vlade i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

Takođe, članovi COELA će razgovarati i sa ministrom pravde Nelom Kuburović, ministrom državne uprave i lokalne samouprave Anom Brnabić, ministrom bez portfelja zaduženim za evropske integracije Jadrankom Joksimović, v. d. direktora Kancelarije za evropske integracije Ksenijom Milenković, direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem, državnim sekretarom Ministarstva finansija, kao i sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom.

Članovi COELA sastaće se i sa predstavnicima zakonodavne vlasti – predsednikom Narodne skupštine Republike Srbije Majom Gojković i predsednikom i članovima Odbora za evropske integracije.

Budući da su ekonomske reforme prioritet Vlade Srbije, kao i da je Malta izrazila poseban interes za pitanje ekonomije, biće organizovani i sastanci sa predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija, civilnog društva koji prate ove oblasti, kao i sa predstavnicima nezavisnih regulatornih tela i Nacionalnog konventa o EU.

Poseban segment posete biće posvećen konkretnim projektima u Srbiji koji su realizovani uz finansijsku podršku iz pristupnih – IPA fondova, kako u Beogradu, tako i u istočnoj Srbiji.

Imajući u vidu da će veći broj članova COELA po prvi put boraviti u Srbiji, poseta će biti izuzetna prilika da se, uz podršku Turističke organizacije Srbije, upoznaju sa našim turističkim potencijalima i gastronomskim specijalitetima i obiđu najznačajnije kulturno-istorijske spomenike u Beogradu.

U saradnji sa lokalnim samoupravama i turističkim organizacijama, biće organizovana i poseta Golupcu, Velikom Gradištu i Smederevu, gde će evropski predstavnici imati mogućnost da se upoznaju sa kulturnim znamenitostima istočne Srbije i bogatom vinskom ponudom Podunavskog okruga.

Republika Srbija je zahvalna i Malti, koja je tokom svog prvog predsedavanja Savetu EU odlučila da COELA poseti upravo našu zemlju, što je jasan dokaz da se dinamika pristupnog procesa Srbije, u kome je do sada otvoreno osam pregovaračkih poglavlja, dok su dva privremeno zatvorena, odvija na stabilan način.

Vlada Srbije ostaje posvećena svom cilju – ostvarivanju punopravnog članstva u EU i očekuje da se pristupni proces nastavi i ubrza u narednom periodu, za šta posedujemo visoke reformske i administrativne kapacitete, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Vlada Republike Srbije