Arhiva vesti

Predsednik Evropske komisije o proširenju EU

Predsednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker je u svom godišnjem obraćanju Evropskom parlamentu govorio o prioritetima Evropske unije u narednih godinu dana, a dotakao se i teme proširenja EU.

Junker je u govoru ponovio ono što je rekao na početku mandata, a to je da novog proširenja u ovom mandatu Evropskog parlamenta i Evropske komisije, neće biti, pre svega zato što ni jedna zemlja kandidat nije spremna. Međutim, istakao je da će EU imati više od 27 članica u periodu koji će uslediti. Junker je naglasio da zemlje koje žele da pristupe Uniji moraju akcenat da stave na održavanje vladavine prava, uspostavljanje pravde i osnovnih ljudskih prava. Sa druge strane, ako EU želi stabilnost u komšiluku, mora da se postara da obezbedi perspektivu proširenja za Zapadni Balkan, rekao je Junker.

Predsednik Evropske komisije rekao je i da se ovo ne odnosi na Tursku, za koju ne postoje izgledi da će pristupiti Uniji u doglednoj budućnosti s obzirom na to da ova država već neko vreme čini korake kojima se udaljava od EU.

Predsednik Junker je predložio i Mapu puta za ujedinjeniju, jaču i demokratskiju Evropu u kojoj je najavio da bi EU početkom naredne godine trebala da usvoji Strategiju za uspešno pristupanje Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji, država koje su najviše napredovale u procesu pristupanja EU i jedine od 6 država iz regiona Zapadnog Balkana otpočele pregovore.   

Predsednik Junker je u svom govoru akcenat stavio na pet prioriteta koji će biti u fokusu EU do kraja ovog mandata Evropske komisije. On je govorio o jačanju evropske trgovinske agende, stvaranju jače i konkurentnije industrije, preuzimanje liderske pozicije kada je u pitanju borba protiv klimatskih promena, a istakao je značaj veće sigurnosti i bolje zaštite podataka u digitalnoj eri kao i rešavanje migrantske krize.

Junker je rekao i da se EU 10 godina nakon krize konačno oporavlja i da je ekonomki rast premašio onaj u Sjedinjenim Američkim Državama i iznosi 2% na nivou EU, dok je stopa zaposlenosti najniža u poslednjih osam godina.

Junker je pozvao i na momentalno otvaranje Šengenske zone za Bugarsku i Rumuniju, kako bi se zaštitile i ojačale spoljne granice, a naglasio je i da će Hrvatska postati punopravna članica Zone kada bude ispunila kriterijume.

Predsednik Evropske komisije svake godine održi govor u Evropskom parlamentu u kojem se osvrne na postignute rezultate u proteklih 12 meseci, a izloži i ciljeve koje EU planira da ostvari u narednih godinu dana.