Arhiva vesti

Polovina građana Crne Gore za promene, 70% za EU

Polovina građana Crne Gore smatra da su državi trenutno potrebne promene, dok 46% tvrdi da je stabilnost važnija, pokazalo je istraživanje Međunarodnog republikanskog instituta (IRI). Oko 70% ispitanika podržava ulazak Crne Gore u EU, a protiv članstva u NATO je polovina građana. Dve trećine građana očekuje da Crna Gora održava dobre odnose sa Srbijom, rezultati su istraživanja.

Istraživanje, čije su rezultate 8. decembra objavile podgoričke Vijesti, pokazalo je da oko 43% građana Crne Gore smatra da bi promenom Vlade situacija u državi bila bolja, dok nešto manje od trećine (31%) ispitanika smatra da bi nakon promene vlade situacija bila ista, a 18% misli da bi bila gora.

Prema istraživanju američke neprofitne organizacije, 59% ispitanika kao promenu vidi smenu vladajuće partije i prepuštanje vlade opozicionim partijama. Oko 41% ispitanika kazalo je da im je važan demokratski sistem, dok je 52% kazalo da im je prosperitet važniji. 

Da je potrebna promena čelnika partija kako bi nova lica dobila kontrolu kazalo je 13% ispitanika, dok 26% smatra da je potrebna ustavna i sistematska promena kako bi se promenio način na koji Vlada upravlja. 

Prema istraživanju, koje je sprovedeno u oktobru, 28% ispitanika smatra da je EU najveći investitor u Crnoj Gori, a 14% da je to Rusija. Oko 16% ispitanika tvrdi da je Kina najveći investitor, dok 7% smatra da su to SAD i Turska. 

Oko 67% građana očekuje da Crna Gora održava dobre odnose sa Srbijom, 63% da održava veze sa EU, 53 sa Rusijom, dok je 46% za dobre odnose sa SAD. 

Oko 70% ispitanika podržava ulazak Crne Gore u EU, dok je 27% protiv učlanjenja. 

Da se snažno protivi članstvu u NATO-u odgovorilo je 41% građana, dok je njih 10% kazalo da se donekle protivi članstvu. Članstvo Crne Gore u tom vojnom savezu snažno podržava 28% građana, a njih 15% donekle podržava članstvo. 

Na pitanje kako vide ulogu Alijanse u svetu, 41% građana odgovorlio je da je ona uglavnom negativna, a 14% kaže da je donekle negativna. 

Istraživanje je pokazalo da 66% ispitanika ima pozitivno mišljenje o predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, oko 63% o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a 52% o nemačkoj kancelarki Angeli Merkel. 

Veoma pozitivno mišljenje o Islamskoj državi Iraka i Levanta (ISIL) ima 2% građana Crne Gore, a donekle pozitivno takođe 2%. Uglavnom negativno mišljenje o državljanima Crne Gore koji se bore na stranim ratištima u Siriji i Ukrajini ima 61% građana, donekle negativno ima 20%. Uglavnom pozitivno mišljenje o stranim borcima ima 2%, a 7% ima donekle pozitivno mišljenje. 

Oko 71% ispitanika ocenilo je da političari u Crnoj Gori ne slušaju potrebe mladih, dok 62% tvrdi da političari ne slušaju ideje žena.

Izvor: EurAktiv.rs