Arhiva vesti

Cirkularna ekonomija: Komisija predstavila strategiju za plastiku

U Briselu je 16. januara usvojena evropska strategija za plastiku u okviru tranzicije na cirkularniju ekonomiju. Cilj strategije je zaštita životne sredine od zagađenja i podsticanje rasta i inovacija, pretvaranjem izazova u pozitivni program za budućnost Evrope.

Novim planovima je predviđeno da do 2030. na tržištu EU u upotrebi bude samo plastika koja se može reciklirati, da se potrošnja plastike za jednokratnu upotrebu smanji te da se ograniči namerna upotreba mikroplastike.

Osim toga, Evropska komisija će razviti oznake za biorazgradivu i kompostnu plastiku i predložiti nova pravila o ambalaži kako bi se povećala mogućnost recikliranja plastike koja se koristi na tržištu i potražnja za recikliranom plastikom.

Mere čiji je cilj da se stane na put bacanju otpada u more obuhvataju nova pravila o lučkim objektima za prijem kako bi se osiguralo da otpad koji nastane na brodovima ili je prikupljen na moru tamo ne ostane, već da se vrati na kopno da bi se njime upravljalo na adekvatan način.

U nastojanju da podstakne investicije i inovacije, Komisija će povećati podršku koju pruža nacionalnim vlastima i preduzećima izdvajanjem dodatnih 100 miliona evra za finansiranje razvoja pametnijih plastičnih materijala sa većom mogućnošću za reciklažu.

Komisija će sa partnerima širom sveta sarađivati na pronalaženju globalnih rešenja i razvoju međunarodnih standarda.

 

Izvor: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji