Arhiva vesti

Junker: Cilj je ulazak Zapadnog Balkana u EU

STRAZBUR – Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker poručio je pred Evropskim parlamentom da zemlje Zapadnog Balkna zaslužuju stvarnu evropsku perspektivu.

„Cilj mora da se jasno postavi. Cilj jeste ulazak Zapadnog Balkan u EU. Do toga će doći kada se ispune uslovi”, poručio je Junker u Strazburu.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je evropskim paralmentarcima poručio da zemlje Zapadnog Balkana imaju ”stvarnu evropsku perspektivu”, ali i da ona ”neće pasti sa neba”.

”Putovaću na Zapadni Balkan u februaru i martu. Želim da čujem njihove pozicije. Želim i da im kažem koja su naša očekivanja od njih. Ulazak u EU ne pada sa neba, na njemu mora da se radi”, izjavio je Junker.

On je naveo da svi granični konflikti među zemljma Zapadnog Balkana moraju biti rešeni pre njihovog ulaska u EU i za to dobio aplauz evropskih poslanika.

Drugi uslov za ulazak u EU, prema rečima predsednika Evropske komisije, jeste vladavina prava.

”Imamo zajedničke projekte (sa zemljama Zapadnog Balkana) od bezbednosti, trasporta, migracija, digitalizacije, energetike. Sve su to naši zajednički interesi, a vladavina prava je jedan od važnih projekata. To je osnova na kojoj je izgrađena naša Unija“.

To je fundamentalna vrednost i bez vladavine prava zemlje ne mogu da uđu u EU. Isto se odnosi i na period posle pristupanja, poručio je Junker opet dobivši aplauz od evropskih poslanika.

Predsednik Evropske komisije je tokom predstavljanja prioriteta bugarskog predsedavanja Unijom u Evropskom parlamentu naglasio da je Bugarska ”uspešna priča” koja služi kao inspiracija zemljama Zapadnog Balkana rekavši da ja dobro što je zvanična Sofija upravo pristupanje Zapadnog Balkana stavila za jedan od svojih prioriteta. Junker je dodao da će samit EU Zapadni Balkan, koji će Bugarska ogranizovati u maju u Sofiji, biti ”značajn korak ka regionu”.

Govor predsednika Evropske komisije možete pogledati na ovom linku.

 

Izvor: europeanwesternbalkans.rs