Arhiva vesti

Evropska komesarka za regionalnu politiku u poseti Beogradu

Evropska komesarka za regionalnu politiku, Korina Krecu je 18. i 19. januara bila u zvaničnoj poseti Beogradu, tokom koje se sastala sa predstavnicima državnih institucija, sa kojima je razgovarala o evropskom putu Srbije. 

Ona je tokom sastanka sa visokim državnim zvaničnicima, čestitala Srbiji na teškom poslu koji je do sada obavljen u toku procesa evropskih integracija i istakla da se nada da će Srbija iskoristiti pozitivan trenutak, koji je usledio nakon izjave predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera o mogućem roku za pristupanje Srbije Evropskoj uniji. 

Krecu je naglasila da je Srbija aktivan i dragocen partner u saradnji, posebno kada se radi o sprovođenju ciljeva i saradnji u okviru Strategija za Dunav i Jadransko – jonski region. Komesarka je iskoristila priliku da čestita Srbiji i na dobroj prekograničnoj saradnji sa Mađarskom, Rumunijom, Hrvatskom i Bugarskom, u okviru postojećih programa prekogranične saradnje, finansiranih od strane Evropske unije. Učesnici sastanka saglasili su se da prekogranična saradnja doprinosi izuzetnoj vidljivosti razvojne pomoći EU, kao i da su projekti ovakve vrste najbolje prepoznati na lokalnom nivou. 

U razgovoru o regionalnoj saradnji, naglašeno je da je Srbija aktivan učesnik regionalnih inicijativa kao što su Berlinski proces i Zapadnobalkanska šestorka, koje pružaju širok okvir delovanja i brže napredovanje u procesu jačanja regionalne saradnje, ali i saradnje sa EU. 

Krecu je sa predstavnike srpske Vlade upoznala sa aktivnostima koje se preduzimaju u cilju pripreme novog finansijskog okvira za period 2020-2026. Komesarka za regionalnu saradnju najavila je i mogućnost za održavanje konferencije o Dunavskoj strategiji, u drugoj polovini 2018. godine. Na konferenciji bi učestvovali učestvovali predstavnici država Podunavske regije, a cilj iste bi bio razgovor o najefikasnijem iskorišćavanju ovog područja, a kroz sprovođenje projekata koji su od značaja za ovaj deo Evrope.