Arhiva vesti

Održan prvi Evropski samit o obrazovanju

Prvi Evropski samit o obrazovanju održan 25. januara u Briselu, okupio je 18 ministara obrazovanja država članica EU i preko 450 stručnjaka i predstavnika sektora obrazovanja iz cele Evrope. Samit je otvorio evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport, Tibor Naravčič. 

Komesar Naravčič je tom prilikom rekao da je Samit pokazatelj da se tema obrazovanja vratila u sam vrh evropske agende, nakon što je u poslednjih nekoliko godina ova tema bila skrajnuta sa političke scene, istakavši da evropskim društvima nedostaje kohezije, te i da u tom kontekstu ne treba potceniti snagu kulture i obrazovanja u prevazilaženju ovog problema. 

Evropski samit o obrazovanju, čija je tema „Polaganje temelja za evropski obrazovni prostor: u susret inovativnom, inkluzivnom obrazovanju koje se zasniva na vrednostima“ obuhvatio je preko 30 sesija i panel diskusija, na kojima je učestvovalo više od 40 govornika. Skup je pokrio brojne teme kao što su uključivanje učenika iz ugroženih grupa u obrazovanje, pitanje usavršavanja nastavnika, te značaja koje nauka, tehnologija , inženjering i matematika imaju za obrazovanje. 

Ovaj Samit predstavlja propratni događaj Getenburškog samita koji je održan u novembru 2017. godine, a na kom je Evropska komisija predstavila viziju stvaranja evropskog obrazovnog prostora do 2025. Godine. Takođe, Samit se nadovezuje i na sastanak Evropskog saveta iz decembra prošle godine, na kome su države članice izrazile spremnost da angažuju svoje kapacitete u cilju unapređenja obrazovanja. 

Komesar Naravčič je najavio i da će drugi po redu Evropski samit o obrazovanju biti održan u jesen 2019. godine.