Arhiva vesti

Predsednik Evropskog parlamenta u zvaničnoj poseti Srbiji

Predsednik Evropskog parlamenta, Antonio Tajani, boravio je u dvodnevnoj poseti Srbiji tokom koje se sastao sa visokim državnim zvaničnicima sa kojima je razgovarao o evropskom putu Srbije i izazovima sa kojima se naša država susreće na tom putu.

Predsednik Evropskog parlamenta rekao je da je EU prepoznala napredak koji je Srbija postigla, ali da je neophodno da Srbija nastavi da sprovodi ustavne reforme i reformu pravosuđa, kao i da unapređuje vladavinu prava i slobodu medija. Tajani je naglasio da je sloboda izražavanja uslov demokratskog i građanskog društva, te da je neophodno pružiti podršku novinarima i svima koji omogućavaju vladavinu prava, istakavši da kritika mora da bude konstruktivna, a da sloboda izražavanja ne sme da bude tumačena kao nešto što podriva jedinstvo države, već naprotiv – da služi poboljšanju. On je izrazio uverenje da će Srbija učiniti sve što je neophodno, kako bi bila spremna za članstvo u EU.

U razgovoru sa državnim zvaničnicima, Tajani je rekao da je proširenje ponovo jedan od glavnih prioriteta EU, kao i da je bugarsko predsedavanje Savetom prilika da Brisel razvije još bolje odnose sa balkanskim zemljama.

Predsednik Evropskog parlamenta je tokom posete vieš puta istakao da je Srbija deo Evrope i sa njom ima zajedničke korene, deli istu tradiciju, kulturu i identitet, što u velikoj meri olakšava proces ulaska Srbije u EU.

Tajani je naglasio da je nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom od velike važnosti, kao i da je to jedini siguran put ka stabilnosti celog regiona. On je dodao i da stabilan Balkan znači stabilnu EU.

Predsednik je sa visokim državnim zvaničnicima razgovarao i o unapređenju institucionalne saradnje Srbije i Evropskog parlamenta.

Tokom posete Tajani učestvovao je i u konferenciji „EU – Srbije 2018: Investicije, rast i zapošljavanje“ na čijem je otvaranju svečano potpisan finansijski ugovor između Srbije i Evropske investicione banke kojim su obezbeđena bespovratna sredstva i krediti za rekonstrukciju i modernizaciju pruge Niš – Dimitrovgrad. Pored toga, potpisan je i sporazum o donaciji koji je zaključen između Razvojne banke Saveta evrope i Republike Srbije  u vezi sa Regionalnim programom stambenog zbrinjavanja izbeglica. Za rekonstrukciju i modernizaciju pruge izdvojeno je više od 73 miliona evra bespovratnih sredstava, dok je još 134 miliona evra u vidu kredita, obezbeđeno za istu namenu. Sporazumom o donaciji obezbeđeno je 18 miliona evra za stambeno zbrinjavanje izbeglica.   

Antonio Tajani stupio je na dužnost predsednika Evropskog parlamenta u januaru 2017. godine i ovo je njegova prva zvanična poseta Srbiji.