Arhiva vesti

Sve što treba da znate o novoj Strategiji proširenja EU

Evropska komisija usvojila je 6. februara u Strazburu novu Strategiju proširenja EU pod nazivom „Verodostojna perspektiva proširenja za Zapadni Balkan i vodeći angažman EU u tom regionu“ kojom je postavljen novi okvir za pristupanje država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. 

Ovim dokumentom potvrđena je evropska perspektiva Zapadnog Balkana, a 2025. godina pomenuta kao perspektiva datuma mogućeg ulaska u EU Srbije i Crne Gore, dve države koje su trenutno najdalje odmakle u procesu pregovora. Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i politiku bezbednosti, Federika Mogerini naglasila je da je Zapadni Balkan istorijski i kulturološki oduvek bio deo Evrope, te da ne treba govoriti o evropskoj perspektivi ovog regiona, već o perspektivi u kontekstu Evropske unije. 

U dokumentu se navodi da će pristupanje biti zasnovano na „zaslugama“ i da brzina napredovanja zavisi od političke volje, konkretnih rezultata, sprovođenja reformi i rešavanja sporova sa susedima. 

Evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju, Johanes Han rekao je da je jasno da se uslovi moraju ispuniti i da države članice neće prihvatiti nove članice koje nisu rešile bilateralne sporove, istakavši da je 2025. godina ambiciozan, ali izvodljiv plan. 

Takođe, Strategijom je Evropska unija predvidela šest vodećih inicijativa sa ciljem podrške transformaciji Zapadnog Balkana, u oblastima koje su od zajedničkog interesa, a koje se odnose na jačanje vladavine prava, unapređenje angažmana u oblasti bezbednosti i migracija, te jačanja podrške socio-ekonomskom razvoju, unapređenje saobraćajne i energetske povezanosti, digitalnu agendu Zapadnog Balkana, kao i pomirenje i dobrosusedske odnose. 

U dokumentu se navodi i da je članstvo u EU „stvar izbora“, ali da je za članstvo neophodan „politički i društveni konsenzus i podrška građana“.

Uz Strategiju, Evropska komisija je objavila i četiri informativna lista:

  • Proces proširenja predstavljen je u listu koji možete preuzeti ovde.
  • Šest vodećih inicijativa koje će EU u narednim godinama preduzeti sa ciljem pružanja podrške transformacijskim naporima Zapadnog Balkana predstavljeni su u listu koji možete pronaći ovde.
  • Dalji put u pogledu moguće perspektive proširenja do 2025. godine sa vremenskim rasporedom za 2018. godinu možete preuzeti ovde.
  • List sa ekonomskim potencijalima odnosa EU i zemalja Zapadnog Balkana možete preuzeti ovde.