Arhiva vesti

Komesar Han u poseti Beogradu

Evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju, je tokom dvodnevne zvanične posete Beogradu tokom koje je učestvovao i na  konferenciji  "Strategija za Zapadni Balkan - Otvaranje puta ka pristupanju EU".

Na konferenciji, tokom koje je predstavljena nova evropska Strategija proširenja na Zapadni Balkan, komesar je poručio da Strategija predstavlja snažan podsticaj za ceo region i da je EU spremna da pomogne evropske integracije šest država Zapadnog Balkana. On je rekao da će članstvo u EU biti zasnovano na zaslugama i naglasio značaj sprovođenja reformi za ceo proces, naglasivši da Strategija nije „blanko ček“. Han je rekao da je neophodno staviti naglasak na vladavinu prava, borbu protiv korupcije i slobodu medija i izražavanja,. naglasivši da je potrebno usvojiti potrebne zakone, uspostaviti nove i ojačati postojeće institucije. EU očekuje da vidi promene kada su u pitanju i bilateralni i granični sporovi.

Komesar je rekao da cilj EU nije da izvozi stabilnost, a uvozi nestabilnost, istakavši da do momenta pristupanja Srbije EU legalno obavezujući dokument između Beograda i Prištine mora biti usvojen.  On je rekao da prijatelji Srbiji moraju da kažu šta je neophodno uraditi i da je upravo to ono što je EU uradila usvajanjem Strategije. Teški izbori će morati biti napravljeni, kako bi Agenda 2025 bila ispunjena, ali to je u interesu, kako Srbije tako i EU.

Komesar je istakao da je sa jedne strane neophodno ispuniti formalne zahteve, ali da je takođe veoma važno pripremiti građane za ulazak u Uniju. Na pitanje da li će svih šest država nužno u isto vreme pristupiti Uniji, komesar je bio izričit da ovo nije slučaj.

Han je naglasio da proširenje na Zapadni Balkan nije važno samo za šest država u regionu, već je ovo i u interesu Evropske unije, koja želi jaku, stabilnu i bezbednu Evropu. Komesar je rekao da ujedinjenje Evrope neće biti potpuno bez Zapadnog Balkana, istakavši da je Srbija najveća država u regionu, te da se od nje očekuje da bude lider u procesu evropskih integracije.

Komesar je istakao i važnost ekonomske stabilnosti regiona i rekao je da je EU za razvoj regiona u 2018. godini izdvojila 1,7 milijardi evra u vidu pretpristupne pomoći.

Tokom zvanične posete Han će se sastao i sa visokim državnim zvaničnicima, a tokom sastanaka potpisana su dva finansijska sporazuma za podršku boljem upravljanju granicama i migracijama u Srbiji.