Arhiva vesti

Prelazna zimska privredna prognoza za 2018: Stabilna i trajna ekspanzija

Prošle godine je nastavljena tranzicija od privrednog oporavka ka ekspanziji pa su stope rasta za evro zonu i EU nadmašile očekivanja. Procenjuje se da su 2017. ekonomije evro zone i EU porasle za 2,4 odsto, što je najveća stopa u proteklih deset godina.

Očekuje se nastavak stabilnog rasta od 2,3 dosto u 2018. odnosno 2 odsto u 2019. u evro zoni i EU.

Valdis Dombrovskis, potpredsednik Komisije nadležan za evro i socijalni dijalog, kao i za finansijsku stabilnost, finansijske usluge i uniju tržišta kapitala, izjavio je: „Evropska privreda nadmašuje očekivanja, a snažan rast bi trebalo da se nastavi u narednoj godini. Moramo da nastavimo da ulažemo napore da prednosti rasta osete svi građani. Aktuelne prilike moramo da iskoristimo kako bismo naše ekonomije postale otpornije, a ekonomska i monetarna unija povezanija.”

Pjer Moscovisi, komesar za ekonomske i finansijske poslove, oporezivanje i carinu, izjavio je: „Evropa je u 2018. ušla sa snažnom privredom. Stope rasta u evro zoni su dostigle vrednosti nezabeležene od perioda pre finansijske krize. Nezaposlenost i deficit se i dalje smanjuju, a investicije konačno stabilno rastu. Privredni rast je uravnoteženiji nego pre deset godina, a ako nastavimo s pametnim strukturnim reformama i odgovornim fiskalnim politikama, može biti i stabilniji. Nećemo zauvek imati ovakvu priliku za reforme: sad je trenutak za donošenje ambicioznih odluka koje su neophodne za jačanje ekonomske i monetarne unije.”

Privredni rast verovatno ostaje stabilan

Trenutna procena rasta BDP-a u 2017. od 2,4 odsto premašuje projekcije iz novembarske jesenje privredne prognoze koje su iznosile 2,2 odsto za evro zonu i 2,3 odsto za EU. Od novembra su porasle i prognoze za 2018. i 2019. za privrede evro zone i EU, sa 2,1 na 2,3 odsto za ovu godinu, odnosno sa 1,9 na 2 odsto za 2019. To je rezultat kombinacije snažnijeg cikličnog zamaha u Evropi, gde se situacija na tržištima rada i dalje popravlja, a privredno okruženje je izrazito pozitivno, kao i neočekivanog ubrzanja globalne privrede i trgovine.

Velika potražnja, visoka iskorišćenost kapaciteta i povoljni uslovi finansiranja utiču pozitivno na investicije tokom perioda koji obuhvata prognoza.

Predviđanja za inflaciju i dalje umerena

Očekuje se umeren rast bazne inflacije, koja ne obuhvata nestabilne cene energenata i neprerađene hrane, s obzirom na to da stagnacija tržišta rada jenjava vrlo sporo, a pritisci na plate ostaju ograničeni. Cene energenata će i dalje uticati na ukupnu inflaciju pa se predviđa umeren rast. U 2017, inflacija u evro zoni je iznosila 1,5 odsto. Predviđa se da će 2018. ostati ista, a da će se 2019. povećati na 1,6 odsto.

Uravnoteženi rizici uz pozitivne kratkoročne rizike

Rizici u odnosu na ovu prognozu rasta uglavnom su uravnoteženi. S obzirom na pozitivne okolnosti, privredni rast bi kratkoročno mogao da nadmaši očekivanja. Na srednjoročnom planu, promene u proceni rizika i osnovnih ekonomskih karakteristika bi mogle da utiču na visoke globalne cene imovine. I dalje postoje negativni rizici povezani s neizvesnim ishodom pregovora o Brexitu, kao i oni povezani s geopolitičkim tenzijama i usmerenošću na nacionalno orijentisane i protekcionističke politike.

Tehnička pretpostavka za Ujedinjeno Kraljevstvo za 2019.

S obzirom na aktuelne pregovore o uslovima povlačenja Ujedinjenjog Kraljevstva iz EU, naše projekcije za 2019. se zasnivaju isključivo na teoretskoj pretpostavci da će se u trgovinskim odnosima između 27 članica EU i Ujedinjenog Kraljevstva zadržati status quo. Projekcije služe isključivo za prognozu i nemaju uticaj na aktuelne pregovore o Brexitu.

Izvor: Delegacije EU u Srbiji