Arhiva vesti

Ministri spoljnih poslova EU i Zapadnog Balkana u Sofiji

U Sofiji je 15. i 16. februara održan neformalan sastanak ministara spoljnih poslova EU i Zapadnog Balkana, gde je jedna od tema u fokusu sastanka, pored pitanja bezbednosti i odbrane, bilo i pitanje daljeg napretka u procesu pregovora država Zapadnog Balkana.

Sastanak je organizovan, u okviru Bugarskog predsedavanja EU, gde je jedna od prioritetnih tema i proširenje Unije na Zapadni Balkan, a domaćin sastanka pored Federike Mogerini, visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost bila je i ministarka spoljnih poslova Bugarske, Ekaterina Zaharieva. 

Centralna tema neformalnog sastanka ministara u Sofiji pored pitanja daljih reformi i napretka u regionu Zapadnog Balkana u procesu pristupanja EU, ticala su se reakcija na Strategiju proširenja, koju je 6. februara u Strazburu objavio Komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju, Johanes Han.  Strategijom je predviđen ulazak Srbije i Crne Gore u EU do 2015. godine ako se ispune svi uslovi iz pregovaračkih poglavlja.

Neformalni sastanak ministara spoljnih poslova EU i država kandidata se održava dva puta godišnje, po jednom u toku svakog predsedavanja.