Arhiva vesti

O evropskoj perspektivi Balkana na Samitu Evropskog saveta u Briselu

Na dvodnevnom sastanku Evropskog saveta koji je održan 22. i 23. marta u Briselu,  lideri 28 zemalja članica potvrdili su još jednom evropsku perspektivu Zapadnog Balkana. U zaključcima sa sastanka navodi se i da će proširenje biti tema sastanka Evropskog saveta u junu.

U usvojenim zaključcima sa sastanka, navedena je spremnost EU da se tokom Samita Zapadnog Balkana, koji je zakazan za 17. maj u Sofiji, fokusira na reafirmisanje evropske perspektive Zapadnog Balkana, pokretanjem konkretnih i vidljivih inicijativa sa ciljem razvoja Zapadnog Balkana. Kako je navedeno u dokumentu, potrebno je ostvariti čvršće veze između regiona i Evropske unije, kada je u pitanju infrastruktura, digitalna povezanost, ali i povezivanje ljudi. Takođe, neophodno je ostvariti jaču saradnju EU i regiona kako bi se prevazišli izazovi kao što su bezbednost i migracije, navodi se u zaključcima Saveta

Dvodnevni sastanak je pored ove teme bio, posvećen ekonomskim pitanjima i trgovini, kao i pitanjima oporezivanja i spoljnih odnosa, zone evra, dok su se u petak sastali lideri 27 država članica kako bi razgovarali o pitanjima vezanim za Bregzit.