Arhiva vesti

EU želi trajno oslobođenje od američkih carina

Evropski lideri saopštili su 23. marta da žele da Evropska unija trajno bude oslobođena američkih carina na čelik i aluminijum. Predsednik SAD saopštio je da će EU i još šest zemalja biti privremeno izuzete od novih uvoznih taksi, ali lideri zemalja EU smatraju da uprkos tome zadržavaju pravo "da prikladno i proporcionalno odgovore na američke mere".

Rasprava o trgovinskom sporu sa SAD odložena je 22. marta za drugi dan samita EU, pošto je američka administracija saopštila da će privremeno osloboditi evropske zemlje carina na čelik i aluminijum. Šefovi evropskih država su hteli da sačekaju da vide da li će predsednik SAD Donald Tramp zaista doneti odluku o izuzeću. 

"Moramo da sačekamo konačnu odluku američke administracije", izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel novinarima po završetku prvog dana samita. 

Nekoliko sati ranije američki predstavnik za trgovinu Robert Lajthajzer saopštio je senatorima da je Tramp odlučio da "pauzira nametanje carina" za EU i još šest zemalja – Meksiko, Kanadu, Australiju, Argentinu,  Brazil i Južna Koreja. 

Nove uvozne takse od 10% na aluminijum i 25% na čelik trebalo je da stupe na snagu 23. marta. To je izazvalo veliko nezadovoljstvo u EU, a Brisel je najavljivao uzvratne mere. 

Zvaničnik EU je rekao da su se evropski lideri dogovorili da odlože razgovore o američkim carinama za drugi dan samita, jer i dalje ne znaju da li će Trampova administracija zaista osloboditi Uniju carina, preneo je EURACTIV.com.

 

Privremeno izuzeće

 

Predsednik SAD je 22. marta kasno uveče odobrio privremeno oslobađanje EU i šest država viših carina na čelik i aluminijum, do 1. maja, dok traju pregovori s tim zemljama. 

Lideri EU su, međutim, saopštili da žele da te privremene mere postanu trajne, prenosi Asošiejtid pres. Carine koje Tramp i dalje može da nametne "ne mogu da budu opravdane razlozima nacionalne bezbednosti", te zbog toga moraju da budu ukinute za stalno. 

U saopštenju se dodaje i da EU od sada želi blisku saradnju s Vašingtonom na rešavanju trgovinskih problema. 

SAD ni njihova odluka o uvoznim taksama nisu pomenuti u kratkim zaključcima o trgovini koji su dogovoreni na samitu EU. U zaključcima se navodi da Evropski savet "potvrđuje svoju posvećenost otvorenoj multilateralnoj trgovini zasnovanoj na pravilima" i izražava uverenje da je "slobodna, fer trgovina jedan od najmoćnijih motora razvoja, miliona radnih mesta i prosperiteta".

 

Upozorenje Kine

 

Tramp je odlučio da uvede takse na uvoz kineskog čelika i aluminijuma, izazivajući strah od trgovniskog rata. Rekao je da je to "prva od mnogih" mera koje će njegova administracija preduzeti kako bi obezbedila fer trgovinu s Kinom. 

Iako je Kina najveći proizvođač čelika na svetu, ona učestvuje sa manje od 1% u američkom uvozu. 

Peking je 23. marta objavio listu amečkih proizvoda na koje bi mogao da uvede carine u odgovoru na američke uvozne takse. Proizvodi, ukupne vrednosti tri milijarde dolara, uključuju sveže voće, vino, svinjetinu. 

Kinesko ministarstvo trgovine upozorilo je da bi na 120 vrsta proizvoda vrednih milijardu dolara bile uvedene carine od 15% ako se ne postigne dogovor sa SAD. U drugoj fazi bi bile uvedene carine od 25% na proizvode ukupne vrednosti gotovo dve milijarde dolara, posle "dalje procene uticaja američkih mera na Kinu". 

Kina je pozvala SAD da "što pre razreši zabirnutost kineske strane" kroz dijalog i da izbegne narušavanja kinesko-američke saradnje.

Na kineskoj listi ne nalazi se soja. Uvođenje carina za soju zadalo bi veliki udarac američkim poljoprivrednicima jer trećina njihovog izvoza soje ide u Kinu. Taj posao im je 2017. doneo 14 milijardi dolara.

Izvor: euractiv.rs