Arhiva vesti

O važnosti aktivnog učešća građana u procesu evropskih integracija sa predstavnicima lokalnih OCD u Požegi

Konsultativna radionica pod nazivom „Progovori o pregovorima – Pitamo li građane?“ održana je 3. aprila 2018. godine u prostorijama Građanske alijanse za socijalnu akciju u Požegi. Radionica je realizovana u okviru projekta „Progovori o pregovorima“ zajedničkom saradnjom Beogradske otvorene škole i organizacije „Forca“ iz Požege. Tema skupa bila je zaštita životne sredine u procesu pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom (EU).

Učesnici radionice diskutovali su o evropskim integracijama Srbije, a poseban naglasak stavljen je na pregovaračko poglavlje 27 i temu zaštite životne sredine. Predstavnici lokalnih organizacija civilnog društva razgovarali su o tome u kojoj meri je Srbija usvojila standarde EU u oblasti komunalnih usluga, osvrnuvši se na zakonsku obavezu jedinica lokalne samouprave da bar jednom godišnje ispitaju građane o njihovim stavovima po pitanju kvaliteta komunalnih usluga. Učesnicima skupa obratili su se Vanja Dolapčev iz Beogradske otvorene škole i Milan Tamburić ispred organizacije „Forca“.

Na skupu je zaključeno da je neophodno da se evropske integracije približe građanima, da se informišu i da se podigne njihova svet o značaju procesa, kako bi se obezbedila podrška integracijama, te animirali građani da se aktivno uključe u proces. Tokom skupa je istaknuta važnost jedinica lokalne samouprave u procesu pristupanja Srbije EU s obzirom na to da se više od 70,00% pravnih tekovima EU (acquis communautaire) sprovodi na lokalnom nivou.

Organizacija „Forca“ je jedan od pet organizacija sa kojima BOŠ sarađuje u okviru projekta „Progovori o pregovorima“ sa ciljem informisanja građana o procesu pristupanja Srbije EU i podizanju njihovih kapaciteta radi aktivnog učešća u procesu.

Projekat „Progovori o pregovorima“ Beogradska otvorena škola sprovodi od 2013. godine sa ciljem doprinosa evropeizaciji Srbije kroz promociju transparentnog i odgovornog procesa vođenje pregovora o pristupanju EU, koji je zasnovan na partnerskoj saradnji civilnog društva i javnih vlasti. Projekat podržava Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.