Arhiva vesti

Objavljen Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije

Evropska komisija objavila je 17. aprila 2018. godine godišnji Izveštaj o napretku Srbije u procesu evropskih integracija.

Izveštaj obuhvata napredak Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji tokom 2017. godine i zasnovan je na prilozima iz mnogih izvora, uključujući priloge Vlade Republike Srbije, država članica EU, izveštaje Evropskog parlamenta i informacije dobijene od međunarodnih i nevladinih organizacija.

Izveštaj koji su predstavili Evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju, Johanes Han i visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i politiku bezbednosti, Federika Mogerini precizno utvrđuje napredak i nedostatke, kao i reformske prioritete Srbije za tekuću godinu. Izveštaj prati napredak u delovima koji se odnosi na političke i ekonomske kriterijume, kao i napredak u procesu usklađivanja zakonodavstva po pojedinačnim poglavljima. Godišnji izveštaj je dokument kojim Evropska komisija pruža informacije o napretku koji je određena država kandidat/potencijalni kandidat za članstvo postigla u ispunjavanju uslova i ciljeva koje je postavila EU, kao i sažetak operativnih mera koje je potrebno preduzeti na osnovu utvrđenih planova delovanja.

Kompletan izveštaj možete pronaći ovde