Arhiva vesti

Fabrici uručio nagrade srednjoškolcima

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici uručio je 9. maja u Beogradu nagrade učenicima srednjih škola za kreativne i inovativne radove u okviru projekta "Doživi EU". Nagrađeno je 20 radova 48 učenika iz 17 mesta u Srbiji, a nagrađeni učenici i njihovi mentori boraviće narednih sedam dana u Budimpešti, Pragu i Beču.

Na svečanosti u EU info centru Fabrici je rekao da je na konkurs pristiglo 369 radova i da će neki od njih danas biti izloženi u beogradskom Muzeju savremene umetnosti, gde će biti održan prijem povodom Dana Evrope.

"Bilo bi sjajno kada biste po povratku s puta podelili s prijateljima i rodbinom šta je za vas Evropa i šta bi EU mogla da bude za vašu budućnost, ličnu i profesionalnu", kazao je ambasador EU.

Nagrade su dodeljene u šest kategorija - književnost, novinarstvo, gluma, režija, slikarstvo i omladinske politike, a teme konkursa bile su aktivno građanstvo, zdrav život, prevencija nasilja, pametno učenje, održiva ekonomija i brojne druge teme povezane s EU.

Odgovarajući na pitanja učenika posle uručenja nagrada, Fabrici je rekao da programi studentske razmene, Erazmus i Erazmus plus, pružaju velike mogućnosti mladima, jer im omogućavaju da studiraju u onoj zemlji u kojoj žele i na kojem jeziku žele, i da je vreme provedeno na studijama u inostranstvu neponovljivo iskustvo.

Naveo je da postoji i čitava "erazmus generacija" koju čine deca iz mešovitih brakova čiji su roditelji bili učesnici tih programa studentske razmene.

Odgovarajući na pitanje zašto Srbija nije već članica EU, Fabrici je rekao da je pristupanje složen proces koji "ne može da bude završen preko noći" i da zemlja kandidat treba da uskladi svoj sistem s velikim brojem propisa koji su nastajali decenijama.

Fabrici je kazao i da je Dan Evrope koji se obeležava 9. maja veoma važan dan za EU i da je solidarnost suština ideje koju je 1950. promovisao tadašnji francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman predloživši bivšim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, saradnju oko najvažnijih pitanja kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.

Cilj projekta "Doživi EU" je da informiše i obrazuje mlade o razvoju Unije, njenim vrednostima, o procesu pristupanja Srbije Uniji i izazovima s kojima se suočava na tom putu.

Izvor: EurActiv.rs