Arhiva vesti

Konferencija „Samit EU – Zapadni Balkan: Gde je tu proširenje?“

Konferencija „Samit EU – Zapadni Balkan: Gde je tu proširenje?“ koju je organizovao portal European Western Balkans (EWB) u saradnji sa inicijativom „Progovori o pregovorima“ Beogradske otvorene škole održana je u ponedeljak 14. maja 2018. godine u prostorijama Media centra u Beogradu, na kojoj je bilo reči o predstojećem Samitu Evropske unije i šest zemalja Zapadnog Balkana koji će biti održan 17. maja u Sofiji.

Na samom početku, učesnicima skupa obratio se ambasador bugarske Nj.E. Radko Vlajkov koji je u svetlu bugarskog predsedavanja Savetu Evropske unije naglasio da je 2018. godina predstavlja prekretnicu u politici proširenja EU, nov momenat koji zemlje Zapadnog Balkana treba da iskoriste. Ambasodr Bugarske u Srbiji dodao je i da je Bugarska uložila mnogo truda kako bi partnere u EU ubedila da je potrebno staviti fokus na zemlje Zapadnog Balkana. On je istakao važnost Sofijske deklaracije, koja bi trebalo da bude usvojena na Samitu u četvrtak, ukazavši na to da je ovaj dokument rezultat kompromisa svih strana.

Vladimir Međak, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji rekao je da se tema proširenja vratila na agendu EU i da je održavanje Samita u Sofiji, petnaest godina nakon održavanja samita u Solunu, pozitivna stvar. On je istakao i da se ozbiljna zainteresovanost EU za region ogleda u povećanju sredstava za IPA programe u novom višegodišnjem finansijskom okviru Evropske unije.

Vladimir Pavlović, koordinator za praktične politike u Beogradskoj otvorenoj školi, istakao je važnost istrajnosti EU u njenom insistiranju na reformama i uspostavljanju vladavine prava. On je dodao da politika proširenja ima smisla ukoliko EU bude dosledna u primeni politike uslovljavanja.

Kao jedan od problema u procesu pristupanja Srbije EU, Igor Bandović, programski menadžer Evropskog fonda za Balkan istakao je i trend slabljenja podrške ovom procesu među građanima, ističući da je važna uloga EU u ovom procesu, ali i da Srbija mora da uloži napor da uradi ono što se od nje očekuje, a na prvom mestu da se izbori sa korupcijom i uspostavi vladavinu prava.

Marija Stojanović, novinarka dnevnog lista Danas, rekla je da Samit u Sofiji ima veliki simbolički značaj, ali da ne treba očekivati velike, konkretne rezultate. Ona je istakla da u Uniji u poslednjih nekoliko godina vlada više nego oprezni optimizam, te da nam je umesto političkih floskula potrebno više konkretnih rešenja. Stojanović je istakla da je velika odgovornost na EU u narednom periodu, ali je pritisak i na Zapadnom Balkanu koji treba da reši probleme koje ima.

Događaj je organizovao portal EWB u saradnji sa inicijativom „Progovori o pregovorima“ Beogradske otvorene škole, a u okviru projekta „Otvoreno o pregovorima: Monitoring pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji“ koji je podržan od strane Kraljevine Švedske.