Arhiva vesti

Zelena nedelja EU – “Zeleni gradovi za zeleniju budućnost”

U nedelji pred nama, od 21. do 25. maja, obeležava se Zelena nedelja EU koja će privući veliki broj učesnika širom Evrope na različitim događajima, manifestacijama i aktuelnostima širom EU. Nedelja započinje velikim otvaranjem u Utrehtu u Holandiji, nakon čega sledi velika konferencija u Briselu „Samit zelenih gradova Evropske unije“ (22-24. maja) i završava se svečanim zatvaranjem u Madridu u Španiji.

Tema ovogodišnje Zelene nedelje je „Zeleni gradovi za zeleniju budućnost“ kojom se želi podići nivo svesti o značaju očuvanja životne sredine u urbanim sredinama, sa obzirom da 70% Evropljana živi u urbanim područjima, a da su evropski gradovi već dugo suočeni sa izazovom očuvanja životne sredine.

Na ovaj način, Evropska unija želi da ukaže na mehanizme i načine kojima može da pomogne gradovima da postanu „zeleniji“ i samim tim unapredi kvalitet života i rada ljudi, kao i da podstakne lokalne zajednice i njene građane na razmišljanje i učešće u izgradnji održive budućnosti.

U cilju ostvarenja ovih ciljeva, EU pruža tehničku pomoć, finansijsku podršku i savetovanje o načinima kako pristupiti urbanom zelenom planiranju.

Tokom nedelje, planirano je mnoštvo događaja širom Evrope koji će se baviti temama kvaliteta vazduha, bukom, upravljanjem otpadom i vodama i mnogim drugim.

Kada je reč o Srbiji, koja pregovara članstvo u EU, u Novom Sadu, koji je Evropska prestonica kulture za 2021. godinu biće organizovane radionice za decu i zainteresovanu javnost 21-27. maja gde će moći da se upoznaju sa idejom i principima cirkularne ekonomije održivog razvoja.

Foto: termcoord.eu