Arhiva vesti

Podrška EU među građanima porasla u 26 od 28 zemalja članica

 

BRISEL – Prvi put od 2007. godine više Evropljana veruje da se „njihov glas računa u EU“, a podrška Uniji porasla je u 26 od 28 država članica tog bloka, prema danas objavljenim rezultatima ankete sprovedene među više od 27.000 ljudi širom kontinenta.

Anketom, koju je za Evropski parlament sproveo institut „Kantar pablik“ (Kantar Public), utvrđeno je da je 48 odsto građana EU mišljenja da se u Uniji njihov glas računa, dok se 46 odsto ispitanika sa tim ne slaže.

Godinu dana uoči izbora za Evropski parlament, istraživanje, međutim, pokazuje i da se građani osećaju povezanijim s nacionalnom politikom nego sa panevropskom – 63 odsto Evropljana se slaže da se njihov glas računa na nacionalnom nivou, dok u Švedskoj, Danskoj i Holandiji takvo mišljenje ima 90 odsto ispitanika, prenosi portal Politiko.

Dobra vest za eurokrate i političare koji se pripremaju za izbore 2019. godine jeste to što je podrška EU „najveća ikada izmerena od 1983. godine“.

Međutim, stavovi se širom kontinenta drastično razlikuju, a postoji i više upozoravajućih znakova kad je reč o tradicionalistima, naročito podrška partija nastrojenim protiv establišmenta.

Samo 38 odsto ispitanika smatra da ove nove partije predstavljaju pretnju po demokratiju – mada taj stav ne dele mnogi među „starom gardom“ – a 63 odsto 24-godišnjaka i mlađih od 24 godine saglasno je da „nove stranke i pokreti mogu da nađu bolja rešenja“ nego što su to postojeće partije.

Istovremeno, ukupno 70 odsto ispitanika se slaže da se „ništa ne poboljšava time što ste samo protiv nečega“.

Bolja vest za EU jeste da 67 odsto ispitanika veruje da njihova zemlja ima koristi od članstva u Uniji, pokazuje anketa, dok 60 odsto njih kaže da je biti deo bloka i dalje „dobra stvar“ – nasuprot 12 odsto ispitanika koji misle da članstvo šteti njihovoj zemlji.

Poređenja radi, godine 2011, u zenitu finansijske i ekonomske krize EU, samo 47 odsto ispitanika je imalo dobro mišljenje o članstvu u EU.

Nivo podrške EU porastao je u 26 od 28 država članica Unije, sa izuzetkom Nemačke i Britanije, koje su zabellezile pad podrške od dva odsto.

U Italiji, koja je na putu da dobije populističku vladajuću koaliciju koja obuhvata krajnje desničarsku Ligu i Pokret pet zvezdica, nastrojen protiv establišmenta, 61 odsto ispitanika veruje da se njihov glas ne čuje na nivou EU.

Među Italijanima, 49 odsto njih misli da EU ide u pogrešnom pravcu, a takvog je mišljenja i većina Evropljana – 42 odsto to smatra, dok 32 odsto Evropljana smatra da se Unija kreće u dobrom pravcu.

Najrazočaraniji Evropom su Grci, među kojima 68 odsto ispitanika vidi taj blok na putu u „pogrešnom pravcu“, dok najpozitivniji stav ima Irska, sa dve trećine ispitanika koji kažu da se njihova zemlja i EU kreću u ispravnom pravcu.

Što se tiče izbora za Evropski parlament, ako je sudeći po rezultatima najnovije ankete, EU će imati poteškoća da na birališta izvede više glasača nego 2014, kada je izlaznost bila 42,6 odsto.

Prema ovom istraživanju, samo polovina stanovnika EU zainteresovana je za izbore za novi saziv EP.

Kao pitanja koja bi na agendi trebalo da se nađu pre izbora, prema mišljenju evropskih građana, terorizam prednjači, ali su tu i nezaposlenost mladih i imigracija.

Mnogi su zabrinuti zbog imigracije u Italiji (66 odsto), Malti (65 odsto) i Mađarskoj (62 odsto).

Borba protiv nezaposlenosti i podrška ekonomskom rastu najviše zabrinjavaju ispitanike u Španiji, Grčkoj, Portugalu, Kipru i Hrvatskoj, dok su Holanđani, Šveđani i Danci kao glavnu brigu izdvojili „socijalnu zaštitu građana“.

 

Izvor: europeanwesternbalkans.rs