Arhiva vesti

Osma sednica POSP 13. i 14. juna u Strazburu

STRAZBUR – Osma sednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije (POSP) održaće se 13. i 14. juna 2018. godine u Strazburu. Sednicom će predsedavati Eduard Kukan, predsednik delegacije Evropskog parlamenta i Vladimir Orlić, na čelu delegacije Narodne skupštine Republike Srbije.

Tokom dvodnevnih sesija, mišljenja će razmeniti Emilija Kraleva, zamenica ministra spoljnih poslova Republike Bugarske u ime predsedavajućeg Savetom, Đenoveva Ruiz Kalavera iz Generalni direktorat za politiku susedstva i pregovore o proširenju u ime Evropske Komisije, Anja Rović, državni sekretar, Ministarstvo za evropske integracije u ime Vlade Srbije, Eduard Auer, šef Odseka za zapadni Balkan, u ime Evropske službe za spoljne poslove.

Kako EWB saznaje, članovi Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje razgovaraće o statusu pregovora i odnosima između EU i Srbije, napretku u okviru pregovaračkog poglavlja 23, uključujući sudstvo, ustavnu reformu, osnovna prava i slobodu medija, ekonomski razvoj, nedavni razvoj odnosa Beograda i Prištine kao i spoljne, bezbednosne i odbrambene politike.

Podsećamo, Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije nastao je stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2013. godine, sa ciljem razmatranja odnosa između Srbije i Evropske unije i svih važnih političkih i ekonomskih pitanja u procesu evropskih integracija Srbije. Odbor se sastoji od jednakog broja članova Narodne skupštine i Evropskog parlamenta a sastaje se, po pravilu, najmanje dva puta godišnje, jednom u Beogradu i jednom u Strazburu. Na kraju svake sednice, Odbor usvaja Deklaraciju i preporuke koje se zatim prosleđuju Savetu za stabilizaciju i pridruživanje, kao i institucijama Srbije i Evropske unije.

Izvor: europeanwesternbalkans.rs