Arhiva vesti

Postignut istorijski dogovor - Republika Severna Makedonija

Makedonija i Grčka dogovorile su promenu imena države u Republika Severna Makedonija, čime je rešen gotovo tri decenije dug spor i otvoren put Skoplja ka pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji i ulasku u NATO. Primena sporazuma ipak je još neizvesna, pošto ga nisu podržale najveće opozicione partije u dve zemlje. Zvaničnici Evropske unije su pozdravili postizanje dogovora, izrazivši očekivanje da će na samitu krajem juna Makedoniji biti odobren početak pristupnih pregovora.

Premijeri Makedonije i Grčke Zoran Zaev i Aleksis Cipras postigli su 12. juna dogovor o novom imenu Makedonije posle višemesečnih intenzivnih pregovora.

"Postignut je dogovor. Imamo istorijsko rešenje posle dve i po decenije. Naš dogovor uključuje ime Republika Severna Makedonija za opštu upotrebu", izjavio je Zaev novinarima u Skoplju.

Rešenje spora moglo bi da omogući Makedoniji da na samitu EU 28/29. juna dobije zeleno svetlo za početak pristupnih pregovora, kao i da dobije poziv za članstvo u NATO na samitu 11/12. jula.

Grčka je blokirala napredovanje Makedonije na putu ka članstvu u Uniji i Alijansi, tražeći da se prvo reši spor oko imena bivše jugoslovenske republike.

Makedonija je proglasila nezavisnost  8. septembra 1991, ali je njeno međunarodno priznanje odmah blokirala Grčka smatrajući da ima ekskluzivno istorijsko pravo na ime Makedonija koje nosi njena sevrena pokrajina i da je upotreba tog imena znak teritorijalnih pretenzija Skoplja.

Očekuje se da sporazum bude potpisan narednih dana u Prespi, na zajedničkoj granici dveju zemalja, a zatim da bude ratifikovan u makedonskom parlamentu i odobren na referendumu na jesen.

Makedonija izlazi iz izolacije

Premijer Makedonije je istakao da se rešavanjem dvoipodecenijsog spora "zemlja izvlači iz izolacije i jača makedonski identitet". "Makedonski jezik, narod, Makedonac, Makedonka, zaštićeni su i ojačani jednom zauvek", rekao je Zaev.

Dogovorom se predviđa potvrda makedonskag jezika u UN – makedonski, macedonian, bez fusnote. Nacionalnost je makedonska/građanin Republike Severne Makedoniije.

Trgovački kodovi ostaju MK i MKD, ali će biti promenjene registarske tablice iz MK u NMK.

"Imamo istorijsko vekovno rešenje. Za makedonsku budućnost! Dogovor omogućava ulazak u NATO i početak pregovora sa EU. Ne želimo više poraze, želimo pobede",  rekao je Zaev na konferenciji za novinare.

Makedonski premijer je pozvao predsednika države Djorđa Ivanova i makedonsku  opoziciju da podrže dogovor i daju maksimalnu podršku za napredak zemlje i da donesu zajedno odluku za budućnost Makedonije.

Sporazumom uklonjen iredentizam

Premijer Grčke je sporazum nazvao istorijskim rešenjem koje "sledi nacionalnu liniju" Grčke, "obezbeđuje uklanjanje iredentizma" suseda i "štiti drevnu makedonsku istoriju od svojatanja".

Iz Ustava Makedonije, naveo je Cipras, biće izbrisane reference o makedonskoj manjini u inostranstvu i o potrebi da se ona zaštiti, i biće izmenjen i član Ustava o zaštiti granica tako što će iz njega biti "isključeni problematični navodi".

Cipras je rekao i da će biti "jasne izjave da jezik suseda pripada porodici južnoslovenskih jezika, što ga potpuno odvaja od grčko-makedonskog jezičkog nasleđa i antičke grčke civilizacije".

"Duboko sam uveren da je ovaj sporazum velika diplomatska pobeda, ali i velika istorijska prilika", rekao je Cipras u "proglasu grčkom narodu" koji je pročitao pred televizijskim kamerama. Dodao je da se ta prilika ne tiče samo grčke nacije, nego regiona u celini". "Ovo istorijski trenutak za Balkan i naše narode".

"Ovim sporazumom naša zemlja (Grčka) se uspostavlja kao lider na Balkanu i kao pravi stub stabilnosti tog duboko ranjenog područja. Dok zemlje oko nas tonu u sebe, pogođene nacionalističkim mikrobom, Grčka ima vodeću ulogu na Balkanu, kao zemlja koja otvara puteve za mirno rešavanje sporova i za stvaralačku koegzistenciju", ocenio je Cipras.

Cipras je izjavio da će, posle ratifikacija sporazuma u makedonskom parlamentu, "Grčka podržati odluku o otvaranju pregovora o prijemu Severne Makedonije u EU na predstojećem Evropskom savetu" i da će "podržati slanje poziva sa samita NATO za pridruživanje" Makedonije toj organizaciji.

Istakao je i da će obećano pristupanje Makedonije NATO-u i EU biti obustavljeno ukoliko ona ne izmeni Ustav u skladu sa sporazumom.

Na kraju procedure će Skupština Grčke ratifikovati sporazum čime će on stupiti na snagu.

Kritike opozicije: Kapitulacija

Lider opozicione grčke Nove demokratije Kirjakos Micotakis kritikovao je sporazum kao "duboko problematičan" i pozvao grčkog predsednika Prokopisa Pavlopulosa da interveniše kako bi se o sporazumu raspravljalo u parlamentu pre njegovog potpisivanja sporazuma.

"Loš sporazum", rekao je Micotakis i ocenio da "prihvatanje makedonskog jezika i nacionalnosti predstavlja neprihvatljivu nacionalnu kapitulaciju".

Kritičari sporazuma smatraju da Cipras sa tankom većinom u parlamentu nema legitimitet da primeni taj sporazuzm. Njegov partner u vladajućoj koaliciji, nacionalistički vođa Panos Kamenos odbija da ga podrži.

Jedan od tri guvernera grčke provincije Makedonije Apostolos Cicikostas rekao je da to "nije rešenje, nego nacionalni poraz".

Najveća opziciona partija u Makeodniji VMRO DPMNE ocenila je da dogovor Makedonije u kojem je, kako je rekao, Zaev prihvatio sve grčke zahteve, predstavlja kapitulaciju i najavila da ga neće podržati.

"Ako Zoran Zaev pokuša švercerski da proturi ovaj takozvani dogovor ili kapitualciju u Sobranju, mora da bude svestan da mora da ima obavezeujući referendum, a ne konsultativan", rekao je Mickovski.

Čestitke EU

Visoka predstavnica EU Federka Mogerini i evrokomesar za proširenje Johanes Han čestitali su premijerima Makedonije i Grčke postizanje dogovora za rešavanje spora.

Kako su preneli makedonski mediji, Han i Mogerini očekuju da Savet EU potvrdi preporuku Makedonije za početak pregovora sa Unijom.

“Ovo ne samo što je zasluženo kao priznanje značajnim reformskim rezultatima te zemlje, već će doprineti i potpunoj primeni dogovora u interesu dve zemlje, regiona i Unije u celini", navodi se u saopštenju.

Čestitkama iz EU se na Tviteru priključio i predsedik Evropskog saveta Donald Tusk, zahvaljujući premijerima što su nemoguće napravili mogućim.

 

Izvor:  EurActiv.rs