Arhiva vesti

Regionalni ekonomski prostor kao prekretnica za Zapadni Balkan

 

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović predstavio je 4. jula u Beču rezultate sprovođenja Višegodišnjeg akcionog plana (MAP) za regionalni ekonomski prostor (REA) za koji je evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao da ima potencijal da bude prekretnica za region. Svilanović je ocenio da je ostvaren značajan napredak u sva četiri ključna segmenta - trgovini, investicijama, mobilnosti i digitalnim integracijama, dodajući i da predstoji još dosta posla. 

U uvodnom obraćanju na panelu "Regionalni ekonomski prostor – napredak i dalji koraci", Han je "zahvalio Savetu za regionalnu saradnju na predanosti i zalaganju u usmeravanju sprovođenja Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor", ocenivši da je to "suštinski aspekat regionalne saradnje i ključni doprinos stabilnosti regiona kao i sastavni deo procesa evropske integracije i katalizator ekonomskog rasta", saopštio je RCC. 

"Regionalni ekonomski prostor ima potencijal da bude prekretnica za region, jer predstavlja praktičnu pripremu za učešće regiona u jedinstvenom tržištu Evropske unije. Komisija će i u budućnosti nastaviti da pomno prati njegovo sprovođenje", dodao je Han. 

Svilanović je predstavljajući rezultate ocenio da je ostvaren značajan napredak u sva četiri ključna segmenta - trgovini, investicijama, mobilnosti i digitalnim integracijama, ali da je pred regionom još mnogo zadataka. 

Nabrajajući rezultate na ministarskom panelu, održanom u sklopu priprema za predstojeći Samit Zapadnog Balkana u Londonu, Svilanović je podsetio da je podržana Regionalna agenda reformi u oblasti investicija (RIRA) i zajednička, odnosno regionalna agenda za promociju investicija. 

Takođe, kako je dodao, postignut je dogovor o otpočinjanju pregovora o Sporazumu o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija za odabrane profesije i potvrđeni su principi modela automatskog priznavanja akademskih kvalifikacija na Zapadnom Balkanu. 

On je rekao i da je predstavljena Digitalna agenda za Zapadni Balkan, uspostavljen regionalni politički dijalog na visokom nivou o digitalnoj transformaciji regiona, kao i da je stupio na snagu Dodatni protokol 5 CEFTA o olakšavanju trgovine. 

Govoreći o zadacima koji stoje pred regionom, Svilanović je naveo liberalizaciju trgovine uslugama, promociju i sprovođenje Regionalne agende reformi u oblasti investicija, završetak pregovora o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija i dogovor o modelima priznavanja akademskih kvalifikacija, snižavanje cena rominga kojima će biti obuhvaćeni svi korisnici u šest ekonomija Zapadnog Balkana i napredak u sprovođenju Digitalne agende za Zapadni Balkan. 

"To je tek nekoliko stavki, a iscrpan spisak aktivinosti koje su pred regionom je mnogo, mnogo duži", dodao je Svilanović u obraćanju učesnicima panela "Regionalni ekonomski prostor – napredak i dalji koraci". 

Na panelu su predstavljeni uspeh i ključna uloga Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor u ekonomskoj saradnji i napretku u njegove četiri glavne oblasti, čime je omogućena razmena iskustava i dobrih praksi između ekonomija i institucija, odnosno organizacija koje su učestvovale na sastanku. 

Učesnici sastanka su upoznati s rezultatima sadržanim u Godišnjem izveštaju o sprovođenju Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor koji će biti predstavljen na Samitu Zapadnog Balkana u Londonu 9-10. jula. 

Predsedavajući sastanka je izneo zaključke u kojima se pozdravlja napredak ostvaren u sprovođenju pomenutog plana i prioritetne oblasti za 2018. i 2019. godinu koje su Savet za regionalnu saradnju i Sekretarijat CEFTA naveli za svaki od četiri stuba. 

U zaključcima se potvrđuje "transformativni potencijal Regionalnog ekonomskog prostora, pri čemu se prepoznaje važnost regionalne integracije i ponovo potvrđuje snažna opredeljenost njegovom uspostavljanju kao i jačanju ekonomskih veza ekonomija Zapadnog Balkana, ali i onih sa EU". 

Dodaje se da je Regionalni ekonomski prostor utemeljen na punom regionalnom vlasništvu uz značajnu ulogu koju su RČ i Sekretarijat CEFTA odigrali u regionalnoj koordinaciji i praćenju. Zaključci sadrže i detaljan pregled postignuća i narednih ključnih faza u sklopu Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor. 

Domaćini sastanka su bili predstavnik britanskog Forin ofisa Sajmon Makdonald (Simon McDonald) i ministarka za digitalne i ekonomske poslove Austrije Margarete Šrambok (Schrambock). 

Sastanak se naslanja na rezultate prethodnih samita u sklopu Berlinskog procesa, nedavno održanog Investicionog samita u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Digitalnog samita održanog u Skoplju. Održan je na početku austrijskog predsedavanja Savetu EU, čiji će prioritet biti kredibilna perspektiva proširenja za Zapadni Balkan, i uoči Samita Zapadnog Balkana zakazanog za 10.  jul u Londonu, naveo je RCC. 

Višegodišnji akcioni plan za regionalni ekonomski prostor u šest ekonomija Zapadnog Balkana podržan je na Samitu u Trstu 12. jula 2017.

Izvor: euractiv.rs