Arhiva vesti

Cilj su evropske vrednosti,a ne formalno članstvo u EU

Zemlje Zapadnog Balkana moraju da se približe standardima EU i da u potpunosti usvoje evropske vrednosti budući da od toga zavisi uspešan razvoj regiona, poručcili su danas ministri spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana na Samitu u Londonu.

Šef diplomatije Makedonije Nikola Dimitrov rekao je da je prvo veliko obećanje aktuelne makedonske vlade prošle godine bilo da će uvesti Makedoniju u Evropu.

Kako je rekao, krajnji cilj za Makedoniju nije formalno pridruženje EU već to da postane prava evropska zemlja sa vrednostima kao što su sloboda medija, nezavisno sudstvo, aktivno civilno društvo, odgovorni političari.

„Treba da se fokusiramo i da spremno radimo na tome. U prvoj nedelji naše vlade odlučili smo da novac poreskih obveznika ne koristimo u marketinške svrhe, posle čega se medijsko tržište potpuno promenilo“, kazao je Dimitrov.

On je ocenio da za vladavinu prava treba više vremena i da ne zavisi isključivo od vlade već da je neophodno imati sudije od integriteta, nezavisno sudstvo, parlament.

„Za neke od tih stvari biće potrebno vreme, ali ključna je politička volja i mi je imamo“, poručio je makedonski šef diplomatije.

Dimitrov je istakao da bez usešnog regiona nema ni uspešne Makedonije.

„Ono što se dešava u Albaniji, utiče i na Makedoniju. Želimo veliku i uspešnu Srbiju, ali ne Veliku Srbiju“, poigrao se Dimitrov rečima i izazvao smeh i aplauz prisutnih.

On je kompromisno rešenje oko imena Makedonije naznačio velikom prilikom za region i dodao da treba podržavati dobre vesti.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović kazao je da ukoliko žele da napreduju, zemlje Zapadnog Balkana moraju da se približe standardima EU i da u potpunosti usvoje evropske vrednosti.

„U Crnoj Gori imamo civilna društva i političku debatu, verujem da tako i treba da bude, različita mišljenja, pogledi vlade, opozicije i ostalih. U tim razgovorima između vladinih i nevladinih organizacija pronalazimo način“, rekao je Darmanović.

On je rekao da je reč o dvosmernom procesu jer, kako je rekao, uvek postoji nekoliko opcija kako za sprovođenje reformi tako i za pronalaženje strategije za Zapadni Balkan.

Sastansku ministara spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana u Londonu prisustvovao je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

 

Izvor: europeanwesternbalkans.rs