Arhiva vesti

Poljubac i dogovor: SAD i EU neće ući u trgovinski rat

Evropska unija je od 1. juna podvrgnuta američkim carinama od 25 odsto na uvoz čelika i 10 odsto na uvoz aluminijuma, pošto predsednik SAD-a Donald Tramp smatra da evropske zemlje ne otvaraju dovoljno svoje tržište za američke proizvode. Brisel je uzvratio uvođenjem carina na neke tipično američke proizvode kao što su motocikli Harli Dejvidson i puter od kikirikija.

Tramp je više puta izjavio da je EU, čije su neke države članice najstariji i najposvećeniji saveznici SAD, nefer trgovinski partner i čak je nazvao neprijateljem.

Na pomolu je bio trgovinski rat najširih razmera, koji je bio podstaknut tarifama uvedenim od strane SAD-a. Ipak, Sjedinjene Američke Države neće cariniti automobile iz Evropske unije i postoji mogućnost da se ukinu i one prethodno uvedene carine na čelik i aluminijum, dok će Evropska unija uvoziti više soje i gasa, kako je dogovoreno u sredu, 25. jula na sastanku predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera i predsednika SAD u Vašingtonu.

Do sporazuma je došlo usled straha da će predsednik SAD-a, Tramp težiti pooštravanju trgovinskog sukoba sa EU i želeti da nanese štetu Evropskoj uniji i NATO-u, nakon njegovih izjava podrške Bregzitu, da je Evropska unija „neprijatelj“ SAD i da će napustiti NATO. Iako su je predviđali, katastrofa je izbegnuta i Junker i Tramp su posle sastanka rekli novinarima da su se dogovorili da će otvoriti i nove pregovore o jačanju trgovinskih odnosa.

EU će, zauzvrat, početi da kupuje više soje od američkih farmera. Taj uvoz je Trampu izuzetno važan jer to proizvode farmeri koji su njegove važne pristalice i njegovi glasači, a našli su se u nevoljama jer je njihov izvoz potpao pod odmazdu Kine koja je, uzvrativši na američke dodatne carine na kinesku robu, uvela taksu na američku soju i druge proizvode. Takođe, EU će postati veliki kupac američkog tečnog prirodnog gasa. “Zeleno svetlo” EU za veći uvoz američkog tečnog gasa, skupljeg od ruskog, ustupak je koji je očekivao Tramp dok je, uz podršku vlada na severu i istoku EU, vodio žestoku kampanju protiv izgradnje rusko-nemačkog gasovoda "Severni tok 2" i tražio da Berlin od toga odustane, te da umesto što daje milijarde evra Rusima, kupuje američki gas.

Evropljani preuzimaju obavezu da izgrade skupu infrastrukturu i terminale za prijem američkog tečnog gasa, ali je računica i da će to ubuduće poslužiti i za nabavke tečnog gasa iz Alžira i drugih područja u Sredozemlju.

Novi pregovori

Dve strane složile su se da nastave trgovinske pregovore i "da rade zajedno na nultim carinama, nultim necarinskim barijerama i nultim subvencijama za ne-automobilske industrijske proizvode", rekao je američki predsednik. Kako je dodao, EU i SAD će takođe raditi na smanjenju barijera i povećanju trgovine u uslugama, hemijskoj industriji, farmaceutskoj industriji. 

Pored toga, dve strane nameravaju da preispitaju mnoga, ako ne i većinu poglavlja uključenih u Sporazum o transatlantskom trgovinskom i investicionom partnerstvu (TTIP) koji je Tramp "stavio na led".

EU i SAD su se složile i da zajedno sa drugim partnerima koji isto misle rade na reformi Svetske trgovinske organizacije (STO) kako bi bila bolje "opremljena" za problem nelojalnih trgovinskih praksi, uključujući krađu intelektualne svojine, "prisilni" transfer tehnologije, industrijske subvencije.

I Vašington i Brisel optužuju Kinu za krađu intelektualne svojine, nelegalne subvencije i razorne trgovinske prakse.

Sporazum gospodina

Ostaje da se vidi da li će ovaj dogovor, koji je sve iznenadio, a koji je postignut nakon tri i po sata razgovora, podneti test vremena.

Deonice na Vol Stritu porasle su nakon objave o tome da je postignut sporazum i nemački ministar ekonomije Piter Altmajer izjavio je da se time izbegao trgovinski rat i sačuvali milioni radnih mesta.

Ipak, Tramp je poznat po svojim promenama i odstupanjima od dogovora i obaveza, što izaziva i svojevrsni skepticizam kod zvaničnika Evropske unije i država članica.