Arhiva vesti

Eurostat: Ekonomija Srbije stagnira u odnosu na EU

BEOGRAD – Prema analizi Eurostata, BDP Srbije po glavi stanovnika i dalje čini 37% proseka EU, a ovaj odnos se nije menjao u poslednje četiri godine, tj. od 2014. do 2017, prenosi list Danas.

Bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, meren paritetom kupovne moći (PPP) kako bi odrazio razliku u cenama pojedinih zemalja, u Srbiji na godišnjem nivou iznosi 15.941 dolar. Kada se uračunaju i podaci za Kosovo, taj iznos se smanjuje na nešto više od 13 hiljada. U Evropi po tom parametru gore stoje samo BiH i Albanija sa po 13 hiljada dolara, kao i Ukrajina i Moldavija, sa 9, odnosno 6 hiljada dolara.

Poređenja radi, u regionu bolje od Srbije stoje Makedonija (16 hiljada dolara) i Crna Gora (19 hiljada), dok su članice EU Bugarska, Rumunija i Hrvatska još dalje, sa 23 do 26 hiljada dolara.

Najbogatija zemlja EU na osnovu ovog parametra jeste Luksemburg, sa 111.000 dolara po glavi stanovnika, prenosi Danas. Za njim slede Irska (80.000), Norveška (74.000), Holandija (56.000), Nemačka (53.000)… Opšti trend je smanjivanje BDP-a kako se kreće ka istoku.

Zabrinjavajuće za Srbiju je što u protekle četiri godine uopšte nije smanjila razliku što se tiče prosečnog BDP-a po glavi stanovnika EU, odnosno što je i dalje na 37% tog iznosa. Rumunija je, poređenja radi, razliku smanjila sa 41% na 37%, a i Hrvartska i Bugarska su napredovale dva procenta.

„Stagnantni rast u Srbiji ide uz stagnantnu kupovnu moć“, zaključio je ekonomista Vladimir Gligorov za Danas.

Izvor: europeanwesternbalkans.rs