Arhiva vesti

Proizvođači napitaka protiv plana EU za plastične čepove

Multinacionalne kompanije Koka-Kola, Danone, Nestle i Pepsiko više su zainteresovane za unapređenje postojećih reciklažnih sistema nego za investiranje u novi dizajn boca sa pričvršćenim zapušačima, što je način kome EU daje prednost u borbi za smanjenje plastičnog otpada. Te kompanije u pismu, čiji je sadržaj procurio, traže od ministara za životnu sredinu EU da ne podrže predlog Evropske komisije o obaveznim pričvršćenim čepovima na flašama već njihove ideje za smanjenje plastičnog otpada.

Zatvarači plastičnih boca su među plastičnim proizvodima koji se najčešće nalaze kada se čiste plaže. 

Prema predlogu Komisije, plastične boce za jednokratnu upotrebu moće će da se nađu na tržištu samo ako imaju pričvršćene poklopce kako bi se otpad lakše prikupljao.

U pismu od 9. oktobra u koje je EURACTIV imao uvid, Koka-Kola, Danone, Nestle i Pepisko tvrde da "ulaganje u obavezne pričvršćene čepove neće nužno voditi željenom ishodu" i umesto toga predlažu da se novac potroši bolje - na mere za povećanje stope prikupljenih boca za reciklažu.

Kompanije su se takođe obavezale da će najranije u martu u najmanje dve zemlje sprovesti istraživanje kako bi utvrdile koliko su šeme refundacija odnosno povraćaja novca efikasne u prikupljanju boca sa zapušačima.

Šemama depozita novčano se nagrađuju potrošači koji vraćaju iskorišćene boce. Te šeme su rasprostranjene u Holandiji i Nemačkoj a u siromašnijim članicama, poput Hrvatske, čak predstavljaju značajan izvor prihoda za beskućnike i druge ljude koji žive u siromaštvu.

Prema predlogu kompanija, sva unapređenja bi se obavljala u zemljama koje već imaju šeme depozita a cilj je da stopa vraćanja ambalaže do 2025. bude 90%.

Oni takođe predlažu da se tzv. šeme produžene odgovornosti proizvođača (EPRs), po kojima su proizvođači finansijski odgovorni za određeni nivo prikupljanja i sortiranja materijala za recikliranje, prošire tako da obuhvate i čepove.

U pismu se zaključuje da bi odredba o pričvršćenim čepovima mogla da stupi na snagu ako alternative koje predlažu kompanije ne daju rezultate "do kraja 2021. godine".

"Manevrisanje" Koka-Kole i ostalih kritikovala je "zelena" nevladina organizacija Grinpis čiji stručnjak za politiku EU u hemijskoj industriji Kevin Sters ukazuje na "pokušaj da se oslabe predloženi EU propisi" tako što bi borba protiv zagađenja bila na dobrovoljnoj bazi.

Ranije u oktobru utvrđeno je da su Koka-Kola, Nestle i Pepsiko među kompanijama čiji se plastični otpad najčešće nalazi u akcijama čišćenja. Otpad kompanije Koka-Kola nađen je u 40 od 42 zemlje sa šest kontinenata obuhvaćene istraživanjem.

A koliko je veliki problem zagađenja plastikom najbolje potvrđuje slučaj s početka meseca kada je na jednoj britanskoj plaži pronađena boca od deterdženta od pre 50 godina koja je, kažu oni koji su je pronašli, izgledala "dobro kao nova".

Evroposlanici će 24. oktobra glasati u Strazburu o nacrtu izveštaja o predlogu o plastici za jednokratnu upotrebu a više amandmana na tekst Komisije za cilj ima da se potvrdi da će se zatvaračima rukovati kako treba.

Okvirno je planirano da se 6. novembra održe prvi razgovori Komisije, Parlamenta i članica a izvori bliski ovom pitanju kažu da je cilj da Savet ministara ekologije potpiše konačni tekst u poslednjoj nedelji decembra.

Komisijin plan deo je široke Strategije za plastiku koja uključuje zabranu nekih proizvoda za jednokratnu upotrebu, poput tanjira, cevčica, escajga, štapića za uši.

 

Izvor: EurActiv.rs