Arhiva vesti

Manfred Veber izabran za kandidata Evropske narodne stranke za izbore EU

Nemac Manfred Veber izabran je za nosioca liste Evropske narodne stranke (EPP) za evropske izbore u maju 2019. godine. Četrdesetšestogodišnji Veber bio je favorit i njegov izbor na kongresu EPP-a u Helsinkiju je bio očekivan. Posle evropskih izbora, koji se održavaju od 23. do 26. maja 2019. godine, biće određeni predsednici Evropske komisije, Evropskog saveta, Evropskog parlamenta i Evropske centralne banke kao i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku.

Veber je izabran sa 492 od 619 glasova delegata EPP-a, pokazuju zvanični razultati. Njegov suparnik, pedesetogodišnji Finac Aleksandar Stub dobio je 127 glasova, a dva glasa su proglašena nevažećim.

Ako EPP, koja okuplja stranke desnog centra ostane najjača stranka u Evropskom parlamentu posle evropskih izbora u maju Veber bi mogao da pretenduje da nasledi Luksemburžanina Žan-Kloda Junkera na čelu Evropske komisije.

Veber se predstavio kao umereni kandidat sposoban da premosti podele unutar te grupacije.

Mesto predsednika Evropske komisije, izvršnog tela unije koje nadgleda zakone i trgovinske sporazume, od 2004. drže predstavnici Evropske narodne stranke.

Posle evropskih izbora, koji se održavaju od 23. do 26. maja iduće godine, biće određeni predsednici Evropske komisije, Evropskog saveta, Evropskog parlamenta i Evropske centralne banke kao i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku.

Na izborima za kandidata EPP delegati nemačkog CDU i CSU imali su 88 glasova, Poljski PO i PSL 60 glasova, Francuzi iz partije Republikanci 45 glasova, Španci iz Narodne partije 42. Dve finske partije članice EPP-a, KD i Kokumus imale su ukupno 16 glasova.

Manfred Veber i Aleksander Stub su prvi koji su objavili kandidaturu za grupaciju EPP.

Francuz Mišel Barnije, glavni pregovarač EU za Bregzit, krajem septembra  je odustao od kandidature.

 

Izvor: EurActiv.rs