Arhiva vesti

Srbija u Briselu otvorila poglavlja 17 i 18

Srbija je na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorila dva nova poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU.

Otvorena su poglavlja 17 o ekonomskoj i monetarnoj politici i 18 – statistika.

Međuvladina konferencija počela je u 15 sati u zgradi u novoj zgradi Evropskog saveta „Evropa“.

Delegaciju Srbije na Međuvladnojoj konferenciji predvodi ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović.

Srbija je sa dva novootvorena poglavlja u dosadašnjem procesu pristupanja EU otvorila 16 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Pored šefova diplomatija EU otvaranju poglavlja prisustvovao je i komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han. Han je naveo da je EU spremna za otvaranje novih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom, kada se za to ispune uslovi.

Prema njegovim rečima, Poglavlje 17 zahteva transparentno usvajanje budžeta i sprovođenje ekonomskih i monetarnih reformi. „Domaći i strani investitori prate reforme u Srbiji“, konstatovao je Han.

Govoreći o Poglavlju 18, izjavio je da u Srbiji treba više raditi na elektronskom prikupljanju podataka. Han je ocenio da je u Srbiji ostvaren napredak u jačanju vladavine prava, ali da je potrebno koncentrisati se na tu oblast, što je i stav više članica EU, kao uslov za otvaranje novih poglavlja.

„Sve je vezano za vladavinu prava, gotovo svako poglavlje“, zaključio je Han.

Ministarka inostranih poslova Austrije Karin Knajsl, na konferenciji za novinare posle Međuvladine konferencije EU i Srbije, podržala je nastavak dijaloga Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa koji bi trebalo da rezultira pravno obavezujućim sporazumom o normalizaciji odnosa, ukazujući da je to pitanje od ključne važnosti za napredak u evropskim integracijama.

 

Izvor: European Western Balkans