Arhiva vesti

Evropski parlament traži da se zemljama koje krše demokratske principe uskrati novac

Članice EU koje potkopavaju demokratske principe bloka mogle bi da ostanu bez fondova EU, predviđeno je nacrtom zakona koji je podržao Evropski parlament. Na taj zakon gleda se kao na novi instrument za borbu protiv pretnji nezavisnosti sudova i neangažovanja u sprečavanju korupcije u zemljama poput Poljske, Mađarske i Rumunije.

Zakon koji treba da odobri i 28 članica EU, 17. januara je podržalo 397 evroposlanika, 158 je bilo protiv a 69 uzdržano.

Interesantno je kako su glasali evroposlanici iz članica protiv kojih je pokrenuta procedura u skladu sa članom 7 Ugovora EU ili bi mogle da budu na meti te procedure - iz Poljske, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Malte.

Prema podacima nezavisne organizacije koja prati izbore u EU Votvoč (VoteWatć.eu), od poljskih evroposlanika, od 18 iz vladajuće partije Pravo i pravda, 15 je bilo protiv a troje nije glasalo dok je opozicija bila za.

Slično je bilo i sa mađarskim evroposlanicima - od 12 iz vladajućeg Fidesa, 10 je bilo protiv a dvoje nije glasalo dok su opozicioni poslanici glasali za.

Isto se ponovilo i sa evroposlanicima iz Rumunije i od 13 iz socijaldemokratske partije koja je na vlasti, deset je bilo protiv, jedan je bio za a dvoje nije glasalo, dok je opozicija bila za.

Od evroposlanika sa Malte, zemlje koju kritikuju zbog nedostataka u pravosuđu i sprovođenju zakona, jedan od troje evroposlanika iz vladajućih laburista bio je uzdržan.

Bugarski evroposlanici iz redova opozicionih socijalista glasali su protiv, lider Evropske socijalističke partije Sergej Stanišev bio je uzdržan a poslanici iz vladajuće partije GERB bili su za.

"Vladama koje ometaju sudstvo ili se ne angažuju u borbi protiv prevara i korupcije preti opasnost od suspendovanja fondova EU", navodi se u nacrtu zakona.

Evropski parlament je obrazložio da Evropska komisija može da predloži smanjenje sredstava za države u kojima su evidentni "nedostaci u pogledu vladavine prava".

Nezavisni stručnjaci koje imenuju nacionalni parlamenti i EP radiće sa Komisijom na proceni poštovanja vladavine prava u članicama.

EP i sve članice moraće da odobre mere koje idu od suspenzije isplata iz budžeta EU do smanjenja gotovinskih isplata unapred.

Članice koje krše vladavinu prava morale bi da reše probleme a zatim bi im EP i ministri EU "otključali" sredstva, navodi se u saopštenju EP.

Komisija, ukoliko neka vlada potkopava nezavisnost sudova, može da odluči da li je vladavina prava, osnivački demokratski princip EU, ugrožena.

Takođe može da deluje ako članica podriva sprovođenje budžeta EU ili istragu prevara, korupcije i drugih zloupotreba novca EU.

Populističke vlade u Poljskoj, Mađarskoj i Rumuniji dobijale su poslednjih godina upozorenja EU da njihovi potezi predstavljanju pretnju po nezavisnost sudova.

Brisel je takođe optužio Rumuniju da u borbi protiv korupcije nazaduje.

Nemačka, Francuska i druge zemlje EU koje još pregovaraju o budžetu EU za 2021-2027. žele da se zemlje koje krše pravila i principe dovedu u red.

Zvaničnici EU priznaju da Brisel nema dovoljno moćno oruđe da zaustavi kršenje vladavine prava jer su zemlje kada su ulazile u blok potpisivale da prihvataju demokratske principe iz osnivačkog ugovora.

Komisija i EP su aktivirale član 7 Ugovora EU protiv Poljske i Mađarske ali i Varšava i Budimpešta mogu da stave veto na korake koji bi vodili oduzimanju njihovog glasačkog prava.

Izvor: EurActiv