Arhiva vesti

Podrška EU gradovima i opštinama u Srbiji za upravljanje imovinom

Predstavnici 18 gradova i opština Srbije potpisali su ugovore o sprovođenju projekata za upravljanje imovinom za koje je u okviru grant šeme Programa Evrospke unije (EU) Exchange 5, odobreno tri miliona evra.

U okviru prve komponente Programa podržana je realizacija grant šeme za 18 projekata u idućih 18 meseci, koji će obuhvatiti 48 lokalnih samouprava i druge lokalne partnere-komunalna preduzeća, regionalne razvojne agencije, nevladine organizacije, rečeno je na ceremoniji u Klubu poslanika.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da će taj program pomoći opštinama i gradovima da utvrde čime raspolažu i šta im je razvojni potencijal.

“Kad prepoznamo čime raspolažemo, razgraničimo vlasništvo nad imovinom u javnoj svojini, možete da promenite investicioni ambijent i poslovno okruženje na lokalu, navela je ona, naglašavajući da je održivi lokalni i regionalni razvoj cilj evropskih integracija”, rekla je ministarka.

“Upravljanje imovinom je oblast koja zahteva temeljno uređenje, a na ovaj način dobija zasluženu pažnju, da se ta problematika uredi i bude alat za privlačenje investicija I ostvarivanje benefita u gardovima i opštinama”, ocenio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

On je izrazio zadovoljstvo što su lokalne samouprave uspešno prošle slekeciju za novac EU.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici naglasio je značaj uloge lokalnih samouprava u prostupanju Uniji.

“Čak 70 odsto pravnih tekovina i standarda EU se primenjuje na lokalnom nivou, zbog toga treba da jačamo lokalnu administarsciju i osposobinomo da ih primeni, i to na dobrobit građana”, poručio je Fabrici.

Prema njegovim rečima, fokus Programa Exchange je upravljanje imovinom, čime će uređeni pristup proizvesti prihode i lokalni razvoj.

Generalni sekretar SKGO Ðorđe Stanišić ukazao je da će kvalitetene zakonske izmene daju šansu da lokalne samouprave dobro upravljaju i koriste javnu svojinu, da se ona upiše I koristi za razvoj.

Vrednost grant šeme Programa Exchange 5 je tri miliona evra, a od 2004. godine do sada je ukupno dodeljeno oko 33 miliona evra za 166 lokalnih projekata, rečeno je na današnjoj ceremoniji.

Gradovi potpisnici su Čačak, Požarevac, Beočin, Bačka Palanka, Kuršumlija, Niš, Arilje, Bogatić, Stara Pazova, Topola, Subotica, Kruševac, Užice, Kovaèica, Kragujevac, Valjevo i Smederevo, a dodeljeni iznosi su od 155.000 do 243.000 evra.

 

Izvor: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji