Arhiva vesti

Stupio na snagu trgovinski sporazum EU i Japana

Trgovinski sporazum EU i Japana, koji će biti prekretnica u budućim odnosima, stupio je 1. februara na snagu. Sporazumom o ekonomskom partnerstvu (EPA) stvara se prostor za trgovinu sa više od 600 miliona ljudi i udelom u svetskom bruto domaćem proizvodu od gotovo trećinu. To je najveći trgovinski sporazum u svetu.

Tokio je takođe izvestio EU da je proces ratifikacije Sporazuma o strateškom partnerstvu (SPA) EU-Japan završen. Na osnovu toga će se veliki deo SPA primenjivati na privremenoj osnovi, takođe od 1. februara.

Taj sporazum će formalno stupiti na snagu kada ga budu ratifikovale sve članice EU.

Oba sporazuma potpisana su na na samitu EU-Japan u julu 2018.

Kako se navodi u saopštenju Evropskog parlamenta, trgovinski sporazum može da podstakne izvoz hrane iz EU u Japan za 180%, hemikalija za 22% a električnih mašina za 16%.

U Japan izvozi 70.000 kompanija iz EU i taj izvoz generiše 600.000 radnih mesta.

Izvoz EU u Japan, kako se navodi, vredi 86 milijardi evra i Japan je drugo po veličini izvozno tržište u Aziji za EU.

EPA je najveći trgovinski sporazum koji je EU do sada zaključila. Zahvaljujući njemu, biće uklonjeno 99% carina koje su se do sada zaračunavale na EU izvoz u Japan u vrednosti od oko milijardu evra.

Sporazumom će biti otvorene nove mogućnosti za poljoprivredni izvoz EU jer će biti uklonjene japanske carine na proizvode poput sira i vina dok će prava intelektualne svojine EU na japanskom tržištu biti zaštićena. Takođe će sporazum otvoriti tržište usluga i kompanijama iz EU znatno povećati pristup japanskim javnim nabavkama.

Taj sporazum baziran je na najvišim standardima rada, sigurnosti, zaštite životne sredine i potrošača. Istovremeno je prvi trgovinski sporazum koji uključuje specifične obaveze iz Pariskog klimatskog sporazuma.

SPA je pak prvi do sada okvirni sporazum EU i Japana čiji je cilj da ojača saradnju i dijalog oko niza bilateralnih, regionalnih i multilateralnih pitanja.

Tim sporzumom naglašavaju se zajedničke vrednosti i principi, uključujući demokratiju, vladavinu prava, ljudska prava i osnovne slobode, koji predstavljaju osnovu za bližu i trajnu saradnju EU i Japana kao strateških partnera.

Sporazmom je predviđeno unapređenje saradnje u oblastima poput međunarodnog mira i bezbednosti, sajber kriminala, energetske bezbednosti, ublažavanje klimatskih promena, inovacija, u oblasti pravosuđa i sprovođenja zakona.

Izvor: EurActiv