Arhiva vesti

Evroposlanici glasali za novu direktivu o autorskim pravima

Evropski parlament glasao je 26. marta za novu direktivu o autorskim pravima koja će doneti opipljive koristi građanima, svim sektorima kreativne industrije, štampi, istraživačima, obrazovnim i institucijama kulture. Tom direktivom obezbeđuje se ravnoteža interesa svih aktera - korisnika, kreatora, autora, štampe, uvođenjem proporcionalnih obaveza na onlajn platformama, istakli su u zajedničkom saopštenju potpredsednik Evropske komisije zadužen za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip i komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel.

Oni su naveli da se direktivom štiti kreativnost u digitalnoj eri i obezbeđuje da građani EU imaju bolji pristup sadržajima i novim garancijama kojima se potpuno štiti njihova sloboda izražavanja u onlajn sferi.

Ističe se da će novi propisi ojačati kreativne industrije EU koje obezbeđuju 11,65 miliona radnih mesta, 6,8% bruto domaćeg proizvoda i vrede 915.000 miliona evra godišnje.

Navodi se da direktiva o autorskim pravima štiti slobodu izražavanja kao osnovnu vrednost EU i uspostavlja jake garancije za korisnike jasno stavljajući do znanja da je širom Evrope izričito dozvljena upotreba postojećih radova u svrhu citiranja, kritika, pregleda, parodije.

Interesi korisnika takođe su očuvani efikasnim mehanizmima za brzo osporavanje neopravdanog uklanjanja njihovih sadržaja od strane platformi.

Istovremeno će nova direktiva unaprediti položaj kreatora u pregovorima sa velikim platformama koje su imale najviše koristi od njihovih sadržaja.

"Pisci, novinari, pevači, muzičari i glumci će lakše sklapati bolje poslove sa svojim izdavačima. Novi propisi takođe će omogućiti istraživačkim organizacijama, univerzitetima, školama, bibliotekama i muzejima da koriste više onlajn sadržaja", ističe se u saopštenju dvoje komesara.

Kako se dodaje, direktiva uzima u obzir nove tehnologije kako bi se osiguralo da istraživači mogu da koriste podatke u punom potencijalu.

Istraživanje Evropske komisije iz 2016. pokazalo je da 57% korisnika interneta prati medije preko društvenih mreža, agregatora informacija ili pretraživača.

Slična je situacija i kada je reč o muzičkoj i filmskoj industriji - 49% korisnika interneta u EU prati muziku ili audiovizuelne sadržaje onlajn a 40% starih 15-24 godine gleda TV onlajn najmanje jednom nedeljno.

Od tada je taj trend samo dobio na zamahu.

Tekst koji je usvojio EP sada treba da potvrdi Savet EU narednih nedelja. Nakon što bude objavljen u službenom listu EU, članice EU imaće dve godine da uvedu nova pravila u nacionalna zakonodavstva.

Inače, reformi evropskih propisa o autorskim pravima usprotivili su se Gugl, internet aktivisti i evropski tehnološki startapovi, ali i Evropska organizacija potrošača (BEUC).

Posebno nezadovoljstvo izazvao je zahtev da platforme za deljenje sadržaja instaliraju filtere koji će "loviti" kršenje autorskih prava. Protiv toga je pokrenuta onlajn peticija i prikupljeno je više od pet miliona potpisa.

Potpredsednik Gugla Kent Voker rekao je da će taj član naterati onlajn platforme da blokiraju sadržaje kako bi se ograničili pravni rizici.

 

Izvor: EurActiv.rs