Arhiva vesti

Evropski parlament podržao kraj letnjeg i zimskog računanja vremena od 2021

Zemlje Evropske unije koje se odluče da zadrže letnje računanje vremena, trebalo bi da po poslednji put pomere sat krajem marta 2021. godine, kaže se u nacrtu zakona koji je odobrio Evropski parlament. Navodi se i da će one koje se odluče za zimsko računanje vremena isto uraditi poslednje nedelje u oktobru te godine.

Poslanici Evropskog parlamenta podržali su predlog Komisije da se prekinu sezonske promene vremena, ali su glasali i za odlaganje datuma primene sa 2019. na 2021. godinu, kako se ne bi remetilo unutrašnje tržište. Ako Komisija utvrdi da predviđeni vremenski aranžmani mogu značajno i trajno ometati pravilno funkcionisanje jedinstvenog tržišta, može podneti predlog za odlaganje primene direktive za najviše 12 meseci, navodi se u usvojenom tekstu.

Odgovarajući na inicijative građana, u februaru 2018. godine, Parlament je pozvao Komisiju da proceni direktivu o letnjem računanju vremena i, ako je potrebno, predstavi predlog za njenu reviziju. Nakon procene, na koju je stiglo 4,6 miliona odgovora, od kojih je 84 procenata bilo za ukidanje promena sata, Komisija je podnela predlog, koji će sada morati da bude usaglašen između Parlamenta i ministara EU.

Usvojeni tekst je stav Parlamenta za pregovore sa ministrima EU o konačnom tekstu pravila.

 

Izvor: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji