Arhiva vesti

Potpisan sporazum o nižim cenama rominga na Zapadnom Balkanu

Regionalni sporazum o romingu potpisan je 4. aprila u Beogradu na 2. Digitalnom samitu zemalja Zapadnog Balkana i omogućiće niže cene rominga od 1. jula. Sporazumom je predviđeno i da roming bude ukinut za dve godine. Predstavnici EU i regionalnih organizacija, kao i premijerka Srbije, pozdravili su sporazum ističući njegov značaj za građane i privredu i naglasili važnost regionalne saradnje na putu evropskih integracija regiona.

Sporazum su potpisali predstavnici zapadnobakanske šestorke, a u ime Srbije ministar telekomunikacija Rasim Ljajić.

U prvoj fazi, od 1. jula, cene rominga će biti niže za 27%, a od 1. jula 2021. roming na Zapadnom Balkanu bi trebalo da bude ukinut.

Sporazum predviđa da cena minuta razgovora ne može biti veća od 22,4 dinara a poruke od sedam dinara, dok će maksimalna cena za prenos podataka biti 21,4 dinara, sve bez PDV.

Cena rominga sa Albanijom biće umanjena za 85% jer Albanija do sada nije bila deo sporazuma koji su 2014. potpisale Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i BiH.

Gabrijel: Značajan podstrek za regionalnu saradnju

Evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel izjavila je da potpisivanje sporazuma o besplatnom romingu na Zapadnom Balkanu predstavlja značajan podstrek za regionalnu saradnju.

"Pozdravljam angažovanje Zapadnog Balkana na potpisivanju sporazuma. To je izuzetno važno zbog koristi za građane i za poslovne subjekte", rekla je Gabrijel na konferenciji za novinare na Drugom digitalnom samitu Zapadnog Balkana.

Gabrijel je rekla da će cene rominga postepeno ići progresivno naniže da bi do 2021. one postale iste kao kod kuće.

"Potpisivanje (sporazuma) pokazuje jaku političku volju usmerenu ka ostvarivanju aktivne regionalne digitalizacije", kazala je evropska komesarka.

Ona je čestitala Srbiji na, kako je navela, "impresivnoj organizaciji samita".

"Samit je veoma jak signal da Srbija i čitav region veoma ozbiljno pristupaju pitanju digitalizacije. Hvala Beogradu što je poslao jak signal za čitav region i za čitavu Evropu", navela je Gabrijel.

Bregu: Rezultat spremnosti političara iz regiona

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je na istoj konferenciji da je sporazum o romingu potpisan zahvaljujući spremnosti političara širom regiona i njihovog liderstva, uz podršku EU.

"Sporazum je odredište na koje smo se svi usmerili, a to je evropska perspektiva. Svi smo do poslednjeg trenutka bili zbunjeni da li će sporazum biti potpisan, ali smo zbog liderstva političara širom regiona zajedno uspeli to da ostvarimo", kazala je Bregu.

Bregu je kazala da će regulatori i telefonski operateri do 1. jula pripremiti jasan akcioni plan i mapu puta, precizirajući "kog dana počinje šta".

"Za tehničke detalje morate da pitate svoje regulatore. Mi ćemo pomoći da ovaj sporazum stupi na snagu i videćemo kada će biti u potpunosti sproveden", navela je generalna sekretarka RCC.

Ona je rekla da će biti nekoliko faza smanjenja cena rominga, a da će one dostići nulu tek 2021. godine, a ne od dana početka realizacije sporazuma.

Brnabić: Teška odluka

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da odluka da Srbija potpiše regionalni sporazum o romingu nije bila laka u trenutku kada Priština krši regionalne sporazume.

Potpisivanjem sporazuma o romingu Srbija šalje signal da pruža regionu šansu da bude prosperitetan i da ima drugačiju budućnost, rekla je premijerka novinarima na Digitalnom samitu u okviru koga je potpisan sporazum o romingu.

"Najlakše i politički najoportunije bilo bi da ne potpišemo taj sporazum u vreme kada se neki drugi regionalni sporazumi, a pre svega CEFTA sporazum, krše već četiri meseca od strane Prištine", istakla je Brnabić i dodala da cilj vlasti u Srbiji nije da donosi lake i popularne odluke, već one kojima poručuje da će učiniti sve što može za stabilnost regiona.

Po njenim rečima regionalni sporazum o romingu je u interesu svih građana i privrede regiona.

Premijerka je na otvaranju dvodnevnog Samita kazala da je taj skup važan iz političkih, društvenih i ekonomskih razloga.

"Danas iz Beograda šaljemo poruku svetu da, uprkos svim izazovima, uprkos nerazumevanjima, različitim prioritetima, shvatanjima stvari i događaja, nastavljamo da radimo na regionalnom povezivanju, regionalnoj saradnji, implementaciji ranije dogovorenih sporazuma i preuzetih obaveza, i otvaranju novih perspektiva", kazala je Brnabić.

Ocenila je da politički momenat svakako nije najbolji za regionalni samit, a još manje za potpisivanje novih regionalnih sporazuma.

"Ali, budućnost regiona, budućnost najpre mladih ljudi koji žive na ovim prostorima, zavisi od toga da upravo u ovako teškim i kompleksnim situacijama, donesemo pre svega političku odluku da ćemo stabilnost regiona dalje graditi, a ne dalje urušavati", kazala je premijerka.

Brnabić je rekla i da sporazum o romingu iz ugla Srbije pokazuje mapu puta koju treba da sledi.

"To je više saradnje i više dogovora, više međusobnog razumevanja u interesu svih građana koji žive u ovom regionu. Potpisivanjem ovog regionalnog sporazuma idemo, korak po korak, pa i ako nekada padnemo, ka toj drugačijoj budućnosti o kojoj sanjamo, budućnosti u kojoj je nezaposlenost u regionu ispod 5%, u kojoj su plate veće jer je veća ponuda radnih mesta, u kojoj mladi imaju kvalitetno obrazovanje koje im pruža mogućnosti za ostvarenje svih njihovih snova, u kojoj investitori dolaze kod nas ne zato što smo jeftini, već zato što smo efikasni, inovativni i kreativni", kazala je premijerka.

Ukazala je da živimo ne samo u doba koje diktiraju i definišu digitalne tehnologije i digitalna pismenost "već u doba još jedne, četvrte industrijske revolucije, u kojoj ceo Zapadni Balkan ima priliku da, ako smo pametni, razumni i posvećeni, nadoknadimo propušteno i promenimo svoju sudbinu".

"Zato mi je drago da je Digitalni samit Zapadnog Balkana ove godine okupio više od 4.000 akreditovanih osoba i 200 govornika", kazala je Brnabić.

Prvi Digitalni samit zemalja Zapadnog Balkana održan je 2018. u Skoplju.

Cilj samita, koji okuplja ministre za informaciono društvo i digitalnu agendu iz regiona, predstavnike međunarodnih institucija, regionalnih organizacija, akademske zajednice, kao i predstavnike IT industrije i startapova, jeste uspostavljanje digitalne platforme za razmenu ideja i predloga.

 

Izvor: EurActiv.rs