Arhiva vesti

Predstavljen mural posvećen ljudima sa Zapadnog Balkana i EU

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini predstavila je novi mural posvećen vezama Zapadnog Balkana i EU.

”Ovo umetničko delo je divan poklon Briselu i dovodi Balkan tamo gde on i pripada – u srce Evrope”, poručila je Mogerini i dodala da se Zapadni Balkan ne uvodi u Evropu jer se on već nalazi u istorijskom, geografskom i kulturnom središtu Evrope.

Istakla je da je sada na EU i zemljama Zapadnog Balkana da uvedu ceo Balkan u EU, napominjući da je to sledeći korak”, poručila je Mogerini.

Visoka predstavnica je ocenila da je tokom četri i po godine mandata Evropske komisije sa njom na mestu šefice diplomatije EU, došlo do približavanja svakog od šest partnera sa Zapadnog Balkana.

”Verujem da ćemo moći da iskoristimo preostalih 7 meseci koliko ima do kraja mandata ove Komisije da napravimo nepovratne korake za svakog od vas na putu ka i u EU”, zaključila je Mogerini.

Mural je posvećen ljudima sa Zapadnog Balkna i EU i njihovim dubokim kulturnim vezama. Nalazi se u centru Brisela, a naslikao ga mladi umetnik Rikardo Druškić iz BiH.

Deo je Nedelje kulture EU Zapadni Balkan koju organizije Evropska služba za spoljne poslove u cilju obeležavanja zajedničkog evropskog identiteta i kulturnih veza EU i Zapadnog Balkna.

„Naslov mu je “Samo se screm vidi dobro“ i poziva nas da sagledam jedni druge otvorenog srca i bez predrasuda”, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Mural je finasirala EU, grad Brisel i tradicionalni briselski festival balkanske kulture Balkan trafik.ž

 

Izvor: europeanwesternbalkans.rs