Arhiva vesti

Novi rok za Bregzit - na Noć veštica

Lideri EU dozvolili su Velikoj Britaniji produžetak roka za Bregzit za šest meseci, do 31. oktobra, čime se izbegava mogućnost da ta zemlja 12. aprila napusti EU bez sporazuma. Britanija može da izađe iz EU i ranije, ako poslanici prihvate sporazum o "razvodu" koji su već nekoliko puta odbacili. U međuvremenu će 27 članica održavati samite i sastanke bez Britanije, iako će ona i dalje biti članica, za šta se zalagala i takvu odluku izborila Francuska.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk poručio je posle petočasovnih pregovora u Briselu "britanskim prijateljima" da "ne troše vreme", dok je britanska premijerka Tereza Mej rekla da je cilj napustiti EU što je pre moguće, prenosi BBC.

Britanija sada u maju mora da održi izbore za Evropski parlament ili da, ukoliko se to ne desi, do 1. juna napusti EU bez sporazuma.

Mej je nešto ranije liderima EU tražila da rok bude do 30. juna, uz opciju da se Bregzit dogodi i ranije ukoliko poslanici odobre plan o izlasku.

"Sve je potpuno u rukama Britanije - mogu da usvoje sporazum o povlačenju i da rok do 31. oktobra bude ukinut", rekao je Tusk posle sastanka 10. aprila.

Kako je rekao, Britanija može ponovo da razmisli o svemu i izabere da "potpuno odustane od Bregzita". 

"Završiću sa porukom našim britanskim prijateljima - novi rok je fleksibilan, iako malo kraći nego što sam očekivao, ali i dalje dovoljno dug da se nađe najbolje rešenje. Molim vas, ne trošite vreme", kazao je Tusk.

Novinarima se nakon toga obratila Tereza Mej, rekavši da Britanija može i ranije da napusti EU ukoliko poslanici odobre njen plan.

"Znam da je za mnoge građane veoma frustrirajuće to što sam morala da tražim produžetak roka. Britanija je do sada već trebalo da napusti EU i zaista mi je žao što i dalje nisam uspela da ubedim parlament da odobri sporazum", rekla je Mej.

Ona je dodala da se ne pravi da će biti lako ili da postoji jednostavan način da se reši pat pozicija u parlamentu.

"Naša je dužnost kao političara da ispunimo demokratsku odluku donetu referendumom", rekla je Mej, preneo je BBC.

Ovo je drugi put da je Mej tražila produžetak roka od EU, a prethodni rok istekao bi 12. aprila.

Britanski poslanici odbili su nešto ranije njen sporazum o povlačenju, a glasali su i protiv napuštanja EU bez sporazuma.

Politička urednica BBC Laura Kunsberg je skrenula je pažnju da je novi rok za Bregzit na Noć veštica.

"Da odmah odustanemo od metafora sa horor filmovima i duhovima i razmotrimo zašto bi ta odluka mogla da bude dobra, a zašto loša. Zašto je dobra? Najvažnije - EU je pristala da spusti gas. To znači da Britanija neće izaći iz EU bez sporazuma. Prevladao je stav premijerke Mej da bi napuštanje EU bez formalnog dogovora moglo da bude katastrofalno", smatra Kunsberg.

Međutim, kako dodaje, ima i nekoliko potencijalno loših stvari - novi oktobarski rok možda ne donese ništa.

"Ovo bi moglo, iako ne volim što to kažem, da znači samo još nekoliko meseci pat pozicije, nakon čega Britanija i EU shvate da su u istoj poziciji kao i sada", navela je Kunsberg.

Britanija može da izađe i 22. maja

Britanija bi i dalje mogla da napusti EU 22. maja, uprkos odlaganju roka za Bregzit do kraja oktobra, izjavila je  britanska premijerka.

"Ako sada uspemo da postignemo sporazum (...) i dalje možemo da izađemo 22. maja", rekla je Mej na konferenciji za novinare u Briselu, posle vanrednog samita lidera EU.

Sporazum bi trebalo da prihvate britanski poslanici koji su ga do sada odbacivali, kao i sve alternative koje su im predložene.

Najbolji mogući kompromis

Francuski predsednik Emanuel Makron pozdravio je dogovor o odlaganju Bregzita i ocenio da je postignut najbolji mogući kompromis.

"Rok postavljen za 31. oktobar nas štiti" jer je u pitanju "ključni datum, pre uspostavljanja nove Evropske komisije", rekao je Makron posle vanrednog samita lidera EU.

On je rekao da treba "poštovati britanske glasove" koji su za napuštanje Unije, ali i da ne treba "ometati nesmetano funkcionisanje EU".

Taj stav Francuske podržale su Belgija, Luksemburg, Španija i Malta.

S druge strane Atlantika, američki predsednik Donald Tramp izrazio je žaljenje što je EU stroga prema Britaniji.

"Šteta što je EU toliko stroga prema Velikoj Britaniji i Bregzitu", tvitovao je Tramp posle usvojenog dogovora na samitu u Briselu.

Put bez povratka

Briselski EURACTIV.com piše da će 27 članica EU ubuduće održavati sastanke Saveta i odlučivati bez Britanije, iako je ta zemlja još članica, što se smatra uspehom francuskog predsednika, predvodnika grupe zemalja koja je tražila restrikcije za London.

Prvi takav događaj biće samit "Budućnost Evrope" u Sibiu 9. maja. Ranije je planirano da se on održi po izlasku Britanije iz EU jer je pretpostavka bila da će ta zemlja napustiti Uniju 29. marta.

Odluka o samitima bez Britanije doneta je na zahtev Francuske. Reč je o simboličkom gestu kojim se šalje poruka da se u procesu "razvoda" stiglo do tačke sa koje nema povratka i da Britanija nije na istom nivou kao ostale članice.

S druge strane, predsednik Evropskog saveta uvek je nastojao da Britaniji "ostavi vrata otvorena".

Komentarišući vanredni samit, Tusk je rekao da je "generalno zadovoljan" odlukom o produženju roka za šest meseci dodajući da to ne isključuje druge scenarije. Naime, u teoriji bi Britanija pogla da povuče član 50 ili čak održi i drugi referendum.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da je zadovoljan što je konačni rok 31. oktobar pošto se njegov mandat završava 1. novembra.

On je duhovito rekao da se nada da, u slučaju da se samit EU održava 31. oktobra, neće biti sesije u kasnim večernjim satima jer on mora ode u ponoć.

Kada je reč o "iskrenoj saradnji" ili uveravanju da Britanija neće blokirati donošenje odluka 27 članica, on je rekao da postoji potreba da se smanje zabrinutosti u tom pogledu.

Junker je kazao da o imenovanju predsednika Saveta i Komisije može da se odluči kvalifikovanom većinom i da britanski glas tu neće mnogo značiti.

Tako je i Junker izabran suprotno volji tadašnjeg britanskog premijera Dejvid Kamerona. Neki komentatori kažu da je to doprinelo odluci da Britanci napuste EU jer poziciju tako značajne članice kao što je Britanija ne treba ignorisati.