Arhiva vesti

Mekalister ponovo na čelu Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta

Poslanik Evropskog parlamenta, Nemac Dejvid Mekalister ponovo je izabran za predsedavajućeg Spoljnopolitičkog odbora tog parlamenta (AFET). Mekalister je u dosadašnjem sazivu bio i izvestilac za Srbiju u tom odboru, koji je zadužen za promovisanje, implementaciju i nadzor spoljne politike EU.

Mekalister je član nemačke vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i konzervativne Evropske narodne parije (EPP) u Evropskom parlamentu. Predsednici i potpredsednici odbora biraju se na mandat od dve i po godine.

Novi izvestioci za zemlje Zapadnog Balkana u Evropskom parlamentu treba da budu izbrani u septembru.

Za prvog potpredsednika Odbora za spoljnu politiku izabran je Vitold Jan Vaščikovski iz vladajuće poljske partije Prava i pravde i grupe Evropskih konzervativaca i reformista (ECR).

Mekalister je povodom izbora putem tvitera zahvalio na ukazanom poverenju i naveo da će u godinama koje dolaze zadatak biti "da se zajednička spoljna i bezbednosna politika EU nadpartijski osnaži".

U dosadašnjem, 8. sazivu, predsedavajući odbora je u prvoj polovini petogodišnjeg poslaničkog mandata bio Elmar Brok, a u druge dve i po godine Dejvid Mekalister.

Od 2014. do 2019. Spoljnopolitički odbor, koji ima dva pododbora, i to za Ljudska prava i bezbednost i odbranu, usvojio je 143 izveštaja o odnosima EU sa trećim zemljama, piše u izveštaju o aktivnostima odbora u tom periodu.

U usvojenim izveštajima napravljena je analiza balansa spoljnopolitičkih odnosa EU i trećih zemalja u kontekstu međunarodnih sporazuma, političkih asocijacija, trgovinskih interesa i vizne liberalizacije sa jedne, i stanja demokratije, vladavine prava i ljudskih prava sa druge strane.

U okviru svojih nadležnosti, Odbor za spoljnu politiku EP raspravljao je pratio i sprovođenje strategije EU prema zemljama Zapadnog Balkana.

Na početku mandata novog saziva EP, odbor bira izvestioca za svaku pojedinu zemlju kandidata za članstvo u EU, koji kreira dijalog sa relevantnim sagovornicima u EU, i sa predstavnicima vlasti i civlnog sektora u zemlji za koju je zadužen.

Odbor usvaja i godišnju rezoluciju o napretku zemalja kandidata na putu u EU.

Odbor je insistirao da Zapadni Balkan ostane na spisku prioriteta svih rotirajućih predsedavajućih Saveta EU, navodi se u izveštaju.

Odbor je u okviru svojih aktivnosti imao i redovnu razmenu mišljenja sa visokim zvaničicnima Zapadnog Balkana, organizovao susrete poslanika EP sa poslanicima zemalja kandidata, razmatrao realizaciju pretpristupnih fondova (IPA), a uspostavio je i radnu grupu koja je imala redovne susrete sa predstavnicima civilnog sektora.

Izvor: EurActiv