Mekalister ponovo na čelu Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta

11. Jul 2019.
Mekalister ponovo na čelu Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta

Poslanik Evropskog parlamenta, Nemac Dejvid Mekalister ponovo je izabran za predsedavajućeg Spoljnopolitičkog odbora tog parlamenta (AFET). Mekalister je u dosadašnjem sazivu bio i izvestilac za Srbiju u tom odboru, koji je zadužen za promovisanje, implementaciju i nadzor spoljne politike EU.

Mekalister je član nemačke vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i konzervativne Evropske narodne parije (EPP) u Evropskom parlamentu. Predsednici i potpredsednici odbora biraju se na mandat od dve i po godine.

Novi izvestioci za zemlje Zapadnog Balkana u Evropskom parlamentu treba da budu izbrani u septembru.

Za prvog potpredsednika Odbora za spoljnu politiku izabran je Vitold Jan Vaščikovski iz vladajuće poljske partije Prava i pravde i grupe Evropskih konzervativaca i reformista (ECR).

Mekalister je povodom izbora putem tvitera zahvalio na ukazanom poverenju i naveo da će u godinama koje dolaze zadatak biti "da se zajednička spoljna i bezbednosna politika EU nadpartijski osnaži".

U dosadašnjem, 8. sazivu, predsedavajući odbora je u prvoj polovini petogodišnjeg poslaničkog mandata bio Elmar Brok, a u druge dve i po godine Dejvid Mekalister.

Od 2014. do 2019. Spoljnopolitički odbor, koji ima dva pododbora, i to za Ljudska prava i bezbednost i odbranu, usvojio je 143 izveštaja o odnosima EU sa trećim zemljama, piše u izveštaju o aktivnostima odbora u tom periodu.

U usvojenim izveštajima napravljena je analiza balansa spoljnopolitičkih odnosa EU i trećih zemalja u kontekstu međunarodnih sporazuma, političkih asocijacija, trgovinskih interesa i vizne liberalizacije sa jedne, i stanja demokratije, vladavine prava i ljudskih prava sa druge strane.

U okviru svojih nadležnosti, Odbor za spoljnu politiku EP raspravljao je pratio i sprovođenje strategije EU prema zemljama Zapadnog Balkana.

Na početku mandata novog saziva EP, odbor bira izvestioca za svaku pojedinu zemlju kandidata za članstvo u EU, koji kreira dijalog sa relevantnim sagovornicima u EU, i sa predstavnicima vlasti i civlnog sektora u zemlji za koju je zadužen.

Odbor usvaja i godišnju rezoluciju o napretku zemalja kandidata na putu u EU.

Odbor je insistirao da Zapadni Balkan ostane na spisku prioriteta svih rotirajućih predsedavajućih Saveta EU, navodi se u izveštaju.

Odbor je u okviru svojih aktivnosti imao i redovnu razmenu mišljenja sa visokim zvaničicnima Zapadnog Balkana, organizovao susrete poslanika EP sa poslanicima zemalja kandidata, razmatrao realizaciju pretpristupnih fondova (IPA), a uspostavio je i radnu grupu koja je imala redovne susrete sa predstavnicima civilnog sektora.

Izvor: EurActiv