Arhiva vesti

Boris Džonson novi lider britanskih konzervativaca

Bivši šef britanske diplomatije Boris Džonson izabran je za lidera vladajuće Konzervativne partije. Džonson će 24. jula postati premijer, a glavno pitanje koje ga na funkciji čeka je izlazak Britanije iz EU. U pobedničkom govoru je rekao da će osnovni ciljevi njegove vlade biti sprovođenje Bregzita i ujedinjavanje zemlje.

On je u finalnom nadmetanju za liderstvo, u kom je od početka bio veliki favorit, pobedio sadašnjeg šefa diplomatije Džeremija Hanta.

Bivši gradonačelnik Londona dobio je na izborima u Konzervativnoj partiji 66% glasova. Izlaznost je bila preko 87% od gotovo 160.000 članova partije.

I Džonson i Hant su tokom kampanje stali na stanovište da je Bregzit bez sporazuma o istupanju prihvatljiv.

Do izbora u Konzervativnoj partiji je došlo posle ostavke dosadašnje premijerke Tereze Mej nakon niza poraza u parlamentu vezanih za Bregzit.

Predsedavajući Konzervativne partije Brendon Luis je rekao da su izbori na najbolji način pokazali vrednosti partije i pozvao stranku da stane iza novog lidera i podrži ga.

Cilj Bregzit, ujedinjavanje zemlje i pobeda nad Korbinom

Novi lider britanskih konzervativaca rekao je u pobedničkom govoru da će osnovni ciljevi njegove vlade biti sprovođenje Bregzita i ujedinjavanje zemlje.

"Cilj je sprovođenje Bregzita, ujedinjavanje zemlje, pobeda nad Džeremijem Korbinom. I to ćemo učiniti", rekao je Džonson (55) nakon što je proglašen za pobednika na partijskim izborima.

On je naveo da će doneti zemlji novu energiju i duh da je moguće učiniti nešto.

"Danas, u ovom ključnom momentu naše istorije, moramo da pomirimo dva plemenita instinkta - želju za slobodnom trgovinom i saradnjom s našim partnerima, i istovremenu pođednako duboku želju za demokratskom vladom u ovoj zemlji", izjavio je novi lider konzervativaca.

Prema njegovim rečima, mnogi će sigurno dovesti u pitanje njegov izbor, ali u Konzervativnoj partiji "niko nema monopol na mudrost".

Džonson se zahvalio svom rivalu Džeremiju Hantu na kvalitetnoj kampanji i dosadašnjoj premijerki Terezi Mej na "izuzetnoj službi partiji i zemlji".

Neki britanski ministri su najavili ostavke u slučaju Džonsonove pobede, a ministarka obrazovanja En Milton je već podnela ostavku.

Tereza Mej obećala Džonsonu punu podršku

Odlazeća britanska premijerka Tereza Mej obećala je da će pružiti punu podršku svom nasledniku Borisu Džonsonu koji će postati novi premijer pošto je izabran za lidera Konzervativne partije.

Mej je Džonsonu čestitala na izboru.

"Sada treba zajedno da radimo na tome da osiguramo Bregzit koji će biti dobar za celo Ujedinjeno Kraljevstvo i da (opozicionog lidera) Džeremija Korbina zadržimo izvan vlade", navela je Mej na Tviteru.

Mej, koja planira da ostane u parlamentu, Džonsonu je poručila da će imati njenu "punu podršku iz zadnjih klupa".

Glavni pregovarač EU Za Bregzit Mišel Barnije rekao je da se raduje konstruktivnoj saradnji sa Džonsonom.

Barnije je kazao da želi da podstakne ratifikaciju sporazuma o povlačenju koji je ispregovarala Tereza Mej, ali nije rekao ništa o Džonsonovom zahetvu da se o sporazumu mora ponovno pregovarati.

Barnije je kazao da bi EU bila spremna da prilagodi politički tekst koji ide uz sporazum o povlačenju.

Lideri EU odavno su rekli da neće ponovo razmatrati tekst od 585 strana.

"Spremni smo takođe da preradimo usaglašenu Deklaraciju o novom partnerstvu", rekao je Barnije.

 

Izvor: EurActiv.rs