Arhiva vesti

Suspenzija britanskog parlamenta nezakonita

Britanski vrhovni sud odlučio je 24. septembra da suspenzija parlamenta nije u skladu sa zakonom. Pošto je objavljena odluka, predsednik donjeg doma parlamenta rekao je da to telo treba da se sastane "bez odlaganja" dok je opozicija zatražila od premijera da ode sa funkcije.

Kako piše Gardijan, sudije su navele da savet premijera Borisa Džonsona kraljici Elizabeti Drugoj o suspenziji parlamenta nije bio zakonit.

Odluka 11 sudija dolazi posle trodnevnog procesa koji je u prvi plan izbacio pravne nesuglasice oko tumačenja britanskog nepisanog ustava, navodi list.

U zemlji bez pisanog ustava, ovaj slučaj, piše AP, predstavlja redak primer konfrotacije između premijera, sudova i parlamenta oko prava i odgovornosti.

Glavno pitanje za sudije je bilo da li je odluka premijera da iskoristi "kraljevske prerogative" bila "opravdana" i da li je podložna sudskoj reviziji. Engleski sud je odbio da se meša dok je škotski sud zaključio da sudije imaju pravo da deluju.

Predsednik donjeg doma britanskog parlamenta Džon Berkou rekao je da to telo treba da se sastane "bez odlaganja" posle odluke vrhovnog suda da je suspenzija koju je tražio premijer Boris Džonson bila nezakonita.

Berkou je rekao da će se "što hitnije" konsultovati o tome sa šefovima političkih partija, preneo je AP.

Džonson je ranije ovog meseca suspendovao parlament na pet nedelja, ali je sud procenio da je bilo pogrešno sprečavati poslanike da vrše svoje dužnosti uoči predviđenog datuma za izlazak Britanije iz EU, 31. oktobra.

Sud je svojom odlukom proglasio nevažećom odluku o suspenziji parlamenta i naveo da sada predsednici dva doma treba da odluče šta raditi dalje.

Odluka suda podstakla je pozive Džonsonu da preda ostavku.

Lider opozicionih laburista Džeremi Korbin rekao je na partijskoj konferenciji da odluka suda ukazuje na  Džonsonovo "nepoštovanje" demokratije i vladavine prava.

On je rekao da Džonson treba da se povuče "i postane premijer sa najkraćim stažom", preneo je AP.

Oštar ton sudske odluke i jednoglasno glasanje mnoge su naveli da kažu da Džonson ne može da ostane premijer.

"Njegova pozicija je neodrživa i trebalo bi jednom da uradi časnu stvar i da ostavku", rekla je poslanica Nacionalne partije Škotske Džoana Čeri.

Džonson je na putu u Njujork na Generalnu skupštinu UN i još nije komentarisao odluku Vrhovnog suda. Ranije je rekao da će se povinovati odluci suda.

Neki poslanici kažu da bi parlament mogao da nastavi rad 25. septembra.

 

Izvor: EurActiv.rs