Arhiva vesti

EP dobio bitku - Laura Kovesi prva evropska javna tužiteljka

Pregovarači Evropskog parlamenta i članica EU složili su se da imenuju Lauru Kodrutu Kovesi, za EP najpoželjnijeg kanditata, za prvu šeficu novoosnovane Kancelarije evropskog javnog tužioca (EPPO).

Borba za prevlast koja je trajala od proletos kulminirala je 24. septembra odlukom da Rumunka Kovesi (46) postane prva glavna tužiteljka EU.

Na prethodnim glasanjima podršku Saveta, koji predstavlja 28 članica, uživao je francuski kandidat Žan-Fransoa Boner (Jean-François Bohnert). Međutim, Parlament je pobedio.

Nova služba će istraživati krivična dela protiv budžeta EU, poput prevara, korupcije, prekograničnih prevara sa porezom na dodatu vrednost većih od 10 miliona evra.

Očekuje se da lista dela kojima će se EPPO baviti kasnije bude proširena tako da obuhvati i npr. terorizam.

Savršen izbor

Nakon što je postignut sporazum sa pregovaračima Saveta, predsedavajući Odboru EP za građanske slobode (LIBE), Španac Huan Fernando Lopes Agilar (SD), rekao je da Kovesi savršen izbor za glavnu tužiteljku EU.

"Ona ima odlične profesionalne kompetencije. Pored toga, Rumunija sada nema nijednu ključnu poziciju u EU. Ona će biti jedna od jakih žena koje vode EU", istakao je Agilar.

Iako je činjenica da Rumunija ne drži nijednu visoku poziciju u institucijama EU, rumunska socijaldemokratska vlada snažno se protivila kandidaturi Laure Kovesi na čiji se prethodni rad na čelu rumunske antikorupcijske agencije DNA gledalo kao na pristrasan.

DNA je specijalizovano tužilaštvo za istraživanje slučajeva visoke korupcije.

Stav Budimpešte prema imenovanju Laure Kovesi bacio je senku na predsedavanje te zemlje EU u prvoj polovini godine.

Kovesi je bila prva žena koja je postala glavni tužilac u Rumuniji i najmlađi glavni tužilac. U maju 2013. postala je šefica DNA. Pod njenim vođstvom, DNA je pokrenula stotine istraga protiv najviših funkcionera.

U junu 2014. DNA je "dobila" konačnu presudu protiv bivšeg premijera Adrijana Nastasea koji je osuđen na četiri godne zatvora.

Kovesi je sa čela DNA sklonjena u junu 2018. na zahtev bivšeg ministra pravde Tudoela Toadera jer se protivila inicijativi Socijaldemokratske partije (PSD) da se izmeni "osteljivo" zakondavstvo u oblasti pravosuđa.

Vlada PSD koju predvodi Vjorika Dančila glasala je protiv Laure Kovesi na Savetu EU proletos.

Sporazum o imenovanju Kovesi još treba formalno da potvrde EP i Savet.

Očekuje se da EPPO počne da radi krajem 2020. Biće to nezavisna služba zadužena za istrage, gonjenje i privođenje pravdi onih koji čine krivična dela protiv EU budžeta.

Do sada su se 22 članice EU pridružile EPPO. Preostalih pet - Švedska, Mađarska, Poljska, Irska i Danska, mogu da se priključe kad požele.

Glavna kancelarija EPPO biće u Luksemburgu, gde će sedeti glavna tižiteljka i kolegijum tužilaca iz članica koje učestvuju. Oni će svakodnevno raditi na kriminalističkim istragama na koje im ukažu tužioci iz članica.

U ime Evropske komisije, izbor Kovesi pozdravili su komesar za budžet i ljudske resurse Ginter Etinger i komesarka za pravdu, potrošače i rodnu ravnopravnosti Vera Jurova.

Jurova je istakla da je sporazum EP i Saveta snažan signal da je EU ozbiljna u borbi protiv finansijskog kriminala i za zaštitu novca poreskih obveznika dok je Etinger rekao da će i EK i Olaf snažno podržati Kovesi i njen rad.

 

Izvor: EurActiv.rs