Arhiva vesti

Tanja Fajon predsedavaće Delegacijom Evropskog parlamenta za Srbiju

BRISEL – Tanja Fajon izabrana je za novu predsedavajuću Delegacijom Evropskom parlamenta pri Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) između Srbije i EU.

„Srećna sam što nastavljam da se bavim Srbijom i što sam dobila priliku da se potpuno posvetim njenoj evropskoj integraciji. Budite uvereni da ću dati sve od sebe tokom narednog perioda u cilju jačanja odnosa i zbliživanja Srbije i EU“, poručila je Fajon.

Tanja Fajon, poslanica Socijalista i demokrata (S&D), se u prethodnom mandatu intenzivno bavila Balkanom, a bila je i izvestilac iz senke za Srbiju. Nju su, zbog česte kritike vlasti, stanja slobode govora i osnovnih ljudskih prava, mediji u Srbiji opisivali kao poslanicu koja vidi ono što drugi ne žele.

„U Evropskom parlamentu već godinama upozoravamo na ovaj problem, ali, nažalost, stiče se utisak da se situacija samo pogoršava“, rekla je Fajon 2017. za Danas, a prošle godine je sa novinarima čak i podelila anegdotu o tome kako je predsednik Vučić, prilikom zajedničkih sastanaka o slobodi medija, na sto bacao novine i tvrdio kako je on zapravo glavna meta u Srbiji.

Fajon je kasnije, svojim kolegama u Evropskom parlamentu, takođe „na sto bacila“ naslovnu stranu Ilustrovane politike“ na kojoj su svi kritički mediji u Srbiji označeni kao „psi koji su pušteni“.

Parlamentarni odbori za stabilizaciju i pridruživanje su savetodavna tela formirana na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ovaj sporazum između Srbije i EU stupio je na snagu 2013. godine.

POSP se obično sastaje dva puta godišnje, jednom u Narodnoj skupštini, a drugi put u Evropskom parlamentu.

U prethodnom mandatu EP, predsedavajući Delegacije bio je slovački poslanik Evropske narodne partije Eduard Kukan, koga je javnost u Srbiji nedavno imala prilike da vidi kao predstavnika Evopskog parlamenta u početnoj fazi posredovanja EP u dijalogu vlasti i opozicije.

Izvor: European Western Balkans