Arhiva vesti

Bregzit opet odložen

Članice EU odobrile su 28. oktobra odlaganje Bregzita za još tri meseca, do 31. januara 2020, naveo je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk. Tusk je na Tviteru napisao da je prihvaćen "zahtev Velike Britanije za fleksibilnim odlaganjem" (flextension), što znači da Britanija može da izađe i pre toga, čim se ratifikuje sporazum o istupanju.

Tusk je napisao na Tviteru da će odluka o produžetku roka za Bregzit biti formalizovana uskoro.

Kako navodi britanski Gardijan, "fleksibilno odlaganje" znači da bi Velika Britanija mogla da napusti EU i pre 31. januara ako sporazum o izlasku u međuvremenu ratifikuju i britanski parlament i Evropski parlament.

EU je insistirala da neće ponovo pregovarati o spozumu o izlasku Britanije iz EU. Britanija takođe ima "obavezu" da predloži kandiadata za Evropsku komisiju. Džonson je ranije rekao da neće nikog nominovati.

Pristajanjem na produženje roka za Bregzit "pisanom procedurom", koja će biti završena najkasnije 30. oktobra, lideri EU će izbeći sazivanja samita u Briselu.

"Tusk će pokrenuti pisanu proceduru među 27 članica EU u roku od 24 časa", rekao je jedan izvor EU i dodao da se u Briselu nadaju da će sve biti gotovo 29. ili 30. oktobra.

Gardijan piše da je odluka o trećem produženju Bregzita doneta nakon intenzivnih razgovora za vikend, uključujući razgovore Džnosona i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Izvor: EurActiv