Arhiva vesti

Novog Makronovog kandidata možda čeka ista sudbina kao Silvi Gular

Direktor Atosa Tijeri Breton, novi kandidat za evropskog komesara francuskog predsednika Emanuela Makrona, mogao bi da prođe kao Silvi Gular, odnosno da ga evroposlanici odbace zbog sukoba interesa.

Makronov "plan B" za novog francuskog evrokomesara prilično je rizičan jer nosi mnogo potencijalnog sukoba interesa, piše 28. oktobra Euraktiv Francuska.

Breton (64) je bio ministar ekonomije u vladi Žaka Širaka a sada je direktor IT multinacionalne kompanije Atos. Radna biografija mu je bogata, što je bio Makronov argument kada ga je izabrao.

On je "neko ko ima tražene veštine i iskustvo" za mesto komesara, rekao je Makron kada ga je predložio.

Makron je rekao i da nije tajna da je, nakon odbijanja Silvi Gular, njegov prioritet bio da nađe kandidata koji će omogućiti Francuskoj da zadrži veoma veliki portfelj unutrašnjeg tržišta, digitalne agende i odbrane koji je Parizu dodelila izabrana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

I, kada je reč o veštinama i kompetenciji, Tjeri Breton je pravi izbor.

Međutim, profesionalna karijera bivšeg ministra u privatnom sektoru podstiče bojazni od potencijalnog sukoba interesa i to bi moglo da ga "utera u procep" na slušanju pred Evropskim parlamentom.

Parlament nije imao problem da odbije kandidaturu Silvi Gular na etičkoj osnovi, iako su njene kompentencije jednoglasno priznate u Briselu.

"Kompanija poput Atosa u portfelju koji pokriva unutrašnje tržište, digitalnu agendu i odbranu neće biti problem", uveren je francuski predsednik.

Bojazni u EP

Evroposlanici su se već izjasnili - neće odobriti francuskog kandidata ako njegovu izjavu o nepostojanju sukoba interesa prethodno ne odobri Odbor za pravna pitanja (JURI).

Taj odbor mogao bi da traži od Bretona da proda sve akcije u Atosu, ukoliko bude smatrao da to nije kompatibilno sa njegovim budućim mandatom.

Bretonovo slušanje pred tri odbora EP relevantna za njegov resor - za industriju, jedinstveno tržište i kulturu, zakazano je za 12. novembar.

Za krajnje levu Nepokorenu Francusku (La France Insoumise, FI) profil novog kandidata je već upitan. "Pre svega, ključno je da ne postoji sumnja na potencijalni sukob interesa i ja nisam sigurna da je Makron izabrao pravog kandidata", rekla je evroposlanica Manon Obri (Aubry) iz FI.

Sporna je i činjenica da Atos, koji Breton planira da napusti 31. oktobra, redovno prima subvencije EU.

Za evroposlanika Zelenih Janika Žadoa (Yannick Jadot), Bretonova pozicija člana uprave direktora više velikih kompanija, poput Atosa i Kerfura, takođe je izvor sukoba interesa.

Francuska delegacija ekološke i socijalne levice u EP ukazuje da se oko Bretonove karijere "vrte još mnoga otvorena pitanja".

Ništa od pariteta

Još jedna prepreka može da bude to što se Bretonovim izborom ignoriše inicijalno obećanje Fon der Lajen da će nova Komisija biti rodno izbalansirana, što je podržao i Makron.

Sa ciljem da poštuju rodni paritet nove Evropske komisije, Mađarska i Rumunija, koje su takođe morale da imenuju nove kandidate za evrokomesare, predložile su žene.

Međutim, nova predsednica EK Ursula fon der Lajen rekla je da tim zemljama nije postavila taj uslov kao imperativ.

Izvor: EurActiv