Arhiva vesti

Varhelji, Breton i Valean 14. novembra pred nadležnim odborima EP

Tri nova kandidata za evropske komesare 14. novembra idu na tročasovno slušanje u Evropskom parlamentu nakon čega će evroposlanici odlučiti da li su se kvalifikovali za članove koledža komesara odnosno da li mogu da rade po programu koji je izabrana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila u julu.

Prvi će pred Odbor za spoljne poslove EP (AFET) izaći Mađar Oliver Varhelji, kome je nova predsednica EK namenila portfelj za susedstvo i proširenje, a slede slušanja francuskog i rumunskog kandidata za komesara.

Francuz Tijeri Breton, koji se 12. novembra "provukao kroz iglene uši" na slušanju u Odboru EP za pravne poslove (JURI) oko potencijalnog sukoba interesa, biće saslušan pred dva odbora.

Potvrda JURI je preduslov da neki kandidat za komesara uopšte izađe na slušanje u nadležnom odboru.

Breton treba da dobije portfelj unutrašnjeg tržišta i saslušavaće ga članovi Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) i Odbora za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE).

Rumunka Adina-Joana Valean odgovaraće na pitanja evroposlanika u Odboru za transport (TRAN), pošto joj je Fon der Lajen namenila portfelj transporta.

Varhelji (47) je stalni predstavnik Mađarske u EU od 2015, Valean (51) je stručnjak za saobraćaj a Breton (64) je generalni direktor informatičke grupe Atos i bivši ministar ekonomije.

Prvobitni kandidati Mađarske (Laslo Tročanji) i Rumunije (Rovana Plumb) odbijeni su još u Odboru JURI dok kandidatkinja Francuske Silvi Gular nije prošla slušanja u nadležnim odborima.

Rok za pisane odgovore kandidata za komesare na pitanja iz odbora istekao je 12. novembra i 13. novembra će ih dobiti svi članovi odbora.

Inače, svako slušanje u odboru EP traje tri sata - kandidat za komesara ima 15 minuta za uvodno obraćanje a zatim će mu evroposlanici postavljati pitanja.

Ukupno će biti 25 pitanja i planiran je minut po pitanju, zatim odgovor kandidata i eventualno dodatno pitanje evroposlanika, naveo je Evropski parlament.

Posle slušanja slede sastanci na kojima će predsednik i predstavnici grupa (koordinatori) u nadležnom odboru razmatrati performanse kandidata za komesara.

Zatim će Koferencija predsedavajućih odborima oceniti rezultate slušanja i poslati zaključke Konferenciji predsednika (predsednik EP i lideri političkih grupa) koja će ih razmotriti 21. novembra i odlučiti o zatvaranju slušanja.

Evropski parlament će o novoj EK glasati 27. novembra. Cela Komisija treba da dobije prostu većinu a glasaće se prozivkom.

Pre glasanja će izabrana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstaviti ceo koledž komesara i njihove programe.

Nakon njenog obraćanja, usledice debata u Parlamentu i zatim glasanje.

 

Izvor: Euractiv.rs