Arhiva vesti

Evropska komisija: Pretnje novinarima i pritisak na pravosuđe ostaju problem u Srbiji

BRISEL – Izveštaj Evropske komisije o stanju u poglavljima 23 i 24 u Srbiji, takozvani non-pejper, ocenjuje da postoje zastrašivanja i pretnji nad novinarima, kao i pritisci na pravosuđe.

Kako prenosi RTS, koji je imao uvid u dokument, EK smatra da Srbija mora da ubrza reforme u oblasti nezavisnosti pravosuđa, slobode izražavanja, kao i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Non-pejper Evropska komisija objavljuje dva puta godišnje, i on je ključan za dalje otvaranje pregovaračkih poglavlja, podseća RTS.

Sudeći prema nalazima najnovijeg izveštaja, Srbija ne može da bude optimistična povodom ubrzavanja procesa integracija.

„Vladini zvaničnici, nekad i na najvišem nivou, nastavljaju da javno komentarišu tekuće istrage i sudske procese, kao i pojedinačne sudije i tužioce. Kampanje u tabloidima usmeravane su na članove pravosuđa poznate po kritičkim stavovima o reformi pravosuđa. Pravilnik o ponašanju za članove parlamenta i Vlade o granicama dozvoljenog u komentarisanju sudskih odluka i postupaka ne predviđe nikakve sankcije, a Srbija tek treba da pruži informacije o njegovoj primeni“, navodi se u izveštaju.

Takođe se navodi da su slučajevi pretnji, zastrašivanja i nasilja nad novinarima i dalje zabrinjavajući, posebno na lokalnom nivou, dok je politički i ekonomski uticaj i dalje razlog za brigu.

Konstatuje se zastoj u ustavnim reformama, koje su odložene za period nakon izbora 2020, dok se najnovija etapa rada na Medijskoj strategiji pozdravlja kao konsnezualna i transparentna.

U delu izveštaja o poglavlju 24, navodi se da postoje pozitivni koraci u upravljanju granicama i migracijama, uključujući i primenu procedura za azil koje su u skladu sa evropskim standardima, borbi protiv sajber kriminala, trgovine ljudima, pranja novca.

„Sve navedeno trebalo bi da kao rezultat donese bolji učinak u borbi protiv organizovanog kriminala, proaktivniji pristup u finansijskim istragama i konfiskovanju nelegalno stečenih sredstava“, ocenjuje Komisija.

Rasprava o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom u svetlu izveštaja Evropske komisije počeće ove nedelje, na nivou radnih grupa za proširenje EU.

Izvor: European Western Balkans